Una dintre mostenirile vechii guvernari, care statea precum un ghimpe in coasta actualei puteri, este pe cale sa fie inlaturata. Desi la un moment dat circula zvonul potrivit caruia coalitia ar fi pe cale sa renunte la proiectul de transformare a sefilor serviciilor deconcentrate in manageri angajati cu contract, se pare ca, in cele din urma, partenerii de guvernare s-au hotarat sa sustina aceasta propunere.

Potrivit deputatului PD Ioan Oltean, care este si initiatorul proiectului de lege amintit, partidele din coalitia de guvernare ar fi batut ieri palma pentru sustinerea legii de transformare a sefilor serviciilor deconcentrate in manageri angajati cu contract. Initiativa se afla pe ordinea de zi a comisiei pentru Administratie Publica si Organizarea Teritoriului din Senat si are sanse sa treaca de votul celor doua camere ale parlamentului in aproximativ doua luni.

Unul dintre motivele pentru care coalitia majoritara parea sa aiba dubii in privinta oportunitatii unei astfel de actiuni se pare ca ar fi fost generat de rezervele Uniunii Europene. Oficialii comunitari ar fi sugerat in mod discret ca o modificare a Legii 188, privind Statutul functionarilor publici, nu ar fi binevenita. Insusi liderul PD Emil Boc recunostea in cursul acestei saptamani, chiar inaintea intrunirii Consiliului National al Coalitiei, ca la nivelul partidelor aflate la guvernare nu exista o opozitie fatisa fata de proiectul deputatului Ioan Oltean, dar ca se incearca o temporizare, pentru a vedea daca legea respectiva nu afecteaza interesele Romaniei. Iar asta, si pentru ca prevederile proiectului nu faceau parte din acquis-ul comunitar.

Ioan Oltean isi exprima insa convingerea ca Uniunea Europeana va fi de acord cu modificarea Legii 188, considerand ca formula adoptata este una viabila si, drept urmare, nu vor exista tensiuni pe marginea acestui subiect, realizandu-se "o separarea a politicului de administrativ odata pentru totdeauna".

Emil Boc aprecia, de asemenea, ca pana in prezent au fost schimbati aproximativ 35-40% din sefii serviciilor descentralizate. El isi exprima in acelasi timp nemultumirea legata de faptul ca proiectele Cabinetului Tariceanu nu pot fi puse in aplicare in conditiile in care peste 90% dintre sefii serviciilor descentralizate au facut campanie impotriva Aliantei. Aceste puncte de vedere par sa fie imbratisate de marea majoritate a liderilor pedisti, care la Consiliul National de Coordonare au intampinat cu aplauze furtunoase declaratia lui Cezar Preda, ce constata contrariat ca in luna mai se guverneaza in continuare cu oamenii PSD-ului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.