Presedintele Traian Basescu a promulgat ieri doua legi prin care se maresc salariile personalului medical si se instituie masuri pentru eficientizarea activitatii in domeniul sanatatii, desi premierul Tariceanu i-a cerut sefului statului sa le trimita la Parlament spre reexaminare.

Presedintele Traian Basescu a semnat ieri doua decrete de promulgare a unor legi vizand domeniul sanatatii. Este vorba de Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 121/2004 privind unele masuri pentru eficientizarea activitatii din domeniul sanatatii si Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare din sectorul sanitar.

Deoarece Guvernul nu are bani si nu vrea sa mareasca salariile personalului medical, surse guvernamentale sustin ca premierul Tariceanu a incercat oprirea aplicarii acestor legi printr-un subterfugiu de procedura. Astfel, seful Executivului a incercat, fara succes, sa-l convinga pe presedintele Traian Basescu sa uzeze de dreptul sau constitutional de a refuza promulgarea unei legi si de a o retrimite la Parlament pentru reexaminare. In cazul retrimiterii unei legi la Parlament, procedurile legislative sunt reluate integral, astfel incat aprobarea ordonantelor in cauza ar fi putut dura la fel de mult ca si prima data: vreo patru luni.

PREVEDERI

Prin OUG 115/2004, salariile personalului contractual din unitatile sanitare se dubleaza sau, in unele cazuri, aproape se tripleaza. Astfel, in functie de studii, salariul minim de baza al unui medic primar este cuprins intre minimum 6.719.000 lei si maximum 29.028.000 lei, al unui medic specialist intre 5.890.000 si 22.584.000 lei, iar al unui asistent medical, intre 3.824.000 lei si 18.216.000 lei.

In cazul OUG 121/2004, nota de fundamentare prevede ca "in vederea completarii necesarului pentru luna decembrie a medicamentelor si materialelor specifice aferente tratamentului bolnavilor cuprinsi in subprogramele de sanatate se autorizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa incheie angajamentele legale suplimentare in anul 2004 in suma de 152 de miliarde de lei, cu termen de plata in semestrul I al anului 2005.

Pentru asigurarea fondurilor necesare in luna decembrie 2004, la titlul "cheltuieli de personal", unitatile sanitare cu paturi pot efectua virari de credite de la alte titluri de cheltuieli, cu aprobarea ordonatorului de credite ierarhic superior".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.