La Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se apropie valul schimbarilor: pensionari, reasezari si noi angajari. In exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, afirma ca aceste schimbari vor tinti toate zonele esentiale in indeplinirea politicii externe a Romaniei.

"In a doua parte a anului 2005 sau la inceputul anului viitor vom demara o operatiune vasta de recalibrare a misiunilor diplomatice", a declarat, in exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul afacerilor externe, cu ocazia vizitei oficiale in SUA, incheiata la finele saptaminii trecute.
"Vom reconstrui misiunea diplomatica de la Bruxelles (...) astfel incit sa fie o misiune capabila sa reprezinte Romania in calitate de observator la Uniunea Europeana", a precizat seful diplomatiei romane. Ramine de vazut ce loc isi vor gasi "dinozaurii" diplomatiei romanesti in MAE si in ce masura schimbarile pregatite vor reusi sa inlocuiasca sistemul PCR (pile-cunostinte-relatii) pe baza caruia functioneaza majoritatea institutiilor romanesti.

Vor disparea "dinozaurii"?

Afirmatiile sefului diplomatiei romane privind orientarea atentiei spre ambasade si misiuni diplomatice cheie in promovarea politicii externe a Romaniei conduc la ideea ca pe lista celor ce ar putea fi inlocuiti se afla si reprezentanti ai Romaniei din Marea Britanie, SUA, Bruxelles (deja confirmat). In acest context, unul dintre cele mai pomenite nume este cel al lui Dan Ghibernea, ambasadorul Romaniei in Regatul Unit, cunoscut drept unul dintre apropiatii fostului premier Adrian Nastase. Surse diplomatice afirma ca numirea lui ca ambasador la Londra a fost un fel de consolare pentru ca nu a primit postul de sef al spionajului romanesc.

Lista ambasadorilor controversati cuprinde si alte nume deja cunoscute: Liviu Maior, ambasador in Canada, fost ministru PDSR al invatamintului, Constantin Simirad, ambasador in Cuba si fost primar al Iasiului, precum si Tanase Joita, consul general la Strasbourg. Lista ar putea include si numele unor persoane avansate in posturi diplomatice drept rasplata pentru activitatea lor in guvernul PSD. Un exemplu este Claudiu Lucaci, fostul purtator de cuvint al guvernului PSD, care a primit postul de consul general imediat. La nivelul centralei MAE, schimbarile ce vor urma au fost deja puse pe hirtie.

Se deschide sezonul de angajari la externe

Noua organigrama a ministerului este la un pas de a fi aprobata printr-o hotarire de guvern. "Sintem foarte aproape de a finaliza noua organigrama a MAE. Speram ca noua hotarire de guvern sa fie aprobata in urmatoarele doua saptamini", a explicat Ungureanu. Potrivit ministrului de externe, in urmatoarele doua luni va avea loc un concurs de selectie pentru cel putin 40 de locuri de diplomati. "MAE este subalimentat. Are in prezent 2.000 de angajati, iar pentru o activitate eficienta ar fi nevoie de 3.000-3.500", a conchis Ungureanu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.