Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ca PNL va contesta la Curtea Constitutionala modificarile legii caselor nationalizate, potrivit carora imobilele nu mai pot fi restituite in natura daca au fost cumparate cu buna-credinta, informeaza NewsIn

"Vom contesta la Curtea Constitutionala prevederile acestei legi si speram sa aducem argumentele necesare ca aceasta lege nu este constitutionala astfel incat sa nu intre niciodata in vigoare", a declarat Olteanu. El a sustinut ca Romania va pierde din cauza aplicarii unui astfel de act normativ mii de procese la CEDO, "iar guvernul va plati acesti bani din cei ai contribuabililor".

"PSD se intoarce la obiceiurile de la inceputul anilor '90 si prin nationalizarea caselor nu mai recuoaste proprietatea privata", a mai spus Olteanu.

Casele nationalizate care au fost cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura catre proprietarii de drept, a decis miercuri Camera Deputatilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001, demersul fiind considerat de seful statului o alta nationalizare.
Urmare a acestei modificari, proprietarii deposedati de imobilele lor de catre regimul comunist nu vor mai beneficia de acum inainte de restituirea lor in natura, ci doar in echivalent la pretul pietei, daca respectiva proprietate a fost cumparata cu buna-credinta.

Premierul Tariceanu a declarat miercuri ca decizia deputatilor de a nu mai restitui in natura casele nationalizate care au fost revendicate va fi urmat de "un lung sir de procese la CEDO" si regreta ca Parlamentul nu intelege sa respecte dreptul la proprietate dupa 19 ani de la caderea comunismului.

De asemenea, societatea civila a criticat deputatii pentru moficarile aduse legii caselor nationalizate. Directorul Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, a a apreciat ca, prin votul din Parlament, s-a ingropat definitiv proprietatea in Romania.

Si presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Mona Pivniceru, a criticat, miercuri, modificarea legii privind casele nationalizate, sustinand ca acesta este un lucru grav si ca statul roman trebuie condamnat la CEDO de mii de ori ca sa se invete sa faca legi bune. "Aceasta modificare redeschide cutia Pandorei pentru Legea 18. Statul roman trebuie condamnat la CEDO de mii de ori ca sa se invete sa faca legi bune. Puterea judecatoreasca a devenit tapul ispasitor al unor aventurieri politici. Aceasta modificare este un lucru extraordinar de grav", a declarat Mona Pivniceru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.