Intamplator sau nu, lovite de neconstitutionalitate au fost legi cu "bataie" pe inceperea urmaririi penale a fostilor ministri, pe controlul averii demnitarilor, pe alegerea in sistem uninominal, pe deconspirarea fostei Securitati sau cumpararea caselor RA-APPS.

Au fost gasite neconstitutionale si legi aflate in vigoare de ani buni, ceea ce ridica semne de intrebare fata de modul in care actuala legislatie corespunde intr-adevar Legii fundamentale.

Legea CNSAS, blocata

O categorie interesanta o constituie legile gasite a avea prevederi neconforme la mai multi ani de la adoptare. Cu alte cuvinte, ele au fost aplicate ani buni desi nu corespundeau Legii fundamentale, iar cel mai evident exemplu, care a provocat si cel mai mare scandal, este cel al Legii de organizare si functionare a CNSAS. Adoptat in 1999, actul normativ a fost gasit neconstitutional de abia la sfarsitul lunii ianuarie 2008 si dupa ce institutia a scos la lumina situatia nu tocmai imaculata a unor nume sonore de pe scena politica.
Pe de alta parte, pe 20 mai 2008, CCR a decis ca sunt neconstitutionale mai multe prevederi din Legea 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere. Acelasi verdict a fost pus si in legatura cu articolul 121 din Legea nr. 122/2006 privind azilul in Romania pe motiv ca se incalca principiul accesului liber la justitie.