Romania va deveni observator dupa sesiunea de vara a Parlamentului European, asa cum era planificat.

Propunerea ca observatorii romani si bulgari sa fie totusi invitati din toamna i-a apartinut chiar presedintelui Parlamentului European Josep Borrell.

El se afla la Budapesta la o reuniune cu parlamentele nationale cand liderii grupurilor parlamentare au luat la Bruxelles decizia de a-i primi pe observatori doar de la 1 ianuarie 2006, sau chiar un an mai tarziu in cazul invocarii clauzei de amanare.

Decizia l-a luat prin surprindere pe domnul Borrell, dupa cum l-a surprins si faptul ca ea a fost sustinuta nu numai de crestin - democrati, ci si de propriul sau grup socialist, reprezentat de vice - presedintele Jan Marinus Wiersma.

Domnul Borrell s-a vazut nevoit sa dea explicatii presedintilor parlamentelor din Romania si Bulgaria, care si-au exprimat nedumerirea la Budapesta.

Ori, explicatiile erau greu de dat cata vreme diplomatii si ministrii din Romania si Bulgaria au inceput deja sa participe ca observatori la reuniunile Consiliului de Ministri imediat dupa semnarea tratatului de aderare. Constient de perceptia negativa a primei decizii, Josep Borrell a preluat initiativa si i-a determinat si pe socialisti sa-l urmeze.

Liderul crestin - democratilor, germanul Hans Gert Poettering, a ramas ferm de pozitie, spunand ca e suficient daca observatorii vin cu un an inainte de aderare, asa cum s-a intamplat cu primul val de extindere.

Liberalii protestasera primii saptamana trecuta ca Parlamentul European trimite "un semnal politic nefericit" Romaniei si Bulgariei.

Alte grupuri mai mici, precum ecologistii, s-au raliat si ele domnului Borrell. Dar, potrivit unei surse parlamentare, decizia nu s-a pus la vot.

Pentru a justifica aceasta schimbare de pozitie radicala in decurs de doar cateva zile, liderul socialist Martin Schultz a dat o declaratie explicand ca grupul sau intentiona oricum sa invite observatori pe propriile speze inca din toamna.

La randul sau, Jan Marinus Wiersma, care ne declarase saptamana trecuta ca amanarea pana la 1 ianuarie 2006 a primirii observatorilor e perfect justificata din motive procedurale si financiare, spune acum ca Parlamentul European a adoptat aceeasi linie ca si celelalte institutii europene.

Decizie finala

Domnul Borrell ii va contacta acum pe omologii sai roman si bulgar pentru a conveni asupra datei la care vor veni observatorii dupa vacanta de vara, probabil in septembrie sau octombrie.

O decizie care da deci castig de cauza Romaniei si Bulgariei, dar le si obliga oarecum sa gaseasca parlamentari suficient de bine pregatiti si vorbitori de limbi straine, capabili sa-si justifice prezenta la Parlamentul European. Pe de alta parte, ezitarile socialistilor si insistenta crestin - democratilor indica din nou ca ratificarea tratatului de aderare, mai ales in Germania, nu e garantata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.