Kastner a afirmat ca maririle de salariu ar trebui decise dupa alegeri, in urma unor calcule precise, intr-un climat de calm.

“Consider ca ceea ce s-a intamplat este populist. Promisiunile daca se fac sunt populiste, pentru ca daca poti plati poti promite, daca nu poti plati, nu poti promite. Daca profesorilor li s-a promis 50% este normal ca si celelalte categorii, cum sunt cei din administratie, vor sa primeasca mariri de salariu, dar sunt de parere ca este gresit. Acest lucru trebuie facut dupa alegeri, in liniste si dupa o buna analiza”, a declarat Kastner in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la sediul PSD Cluj.

Vicepresedintele Bundestagului a amintit de faptul ca in Germania exista o lege care reglementeaza relatiile contractuale, respectiv un contract colectiv de munca, respectiv contractul pe ramura.

“Cand expira acest contract el este renegociat. Atunci, sindicatele si patronatele negociaza acest contract si politica este tinuta la departare. Iar asa ceva ar trebui sa se intample si in Romania, respectiv sa fie introdusa o politica financiara a salariilor”, a mai spus Kastner, adaugand ca sistemul german nu este neaparat cel mai bun, insa exista in tara noastra o nevoie de a regla relatiile in domeniul politicilor salariale.

Politicianul german a mai atras atentia asupra faptului ca promisiunile populiste nu duc doar la probleme economice, ci si la pierderea increderii electoratului in politicieni.

“Trebuie introdusa o structura pentru a nu ajunge la situatii precum cea de acum, unde sunt facute promisiuni populiste, care, ulterior, cel mai probabil, nu pot fi realizate si duc la o noua pierdere a increderii alegatorilor in clasa politica”, a mai afirmat Kastner.

Vicepresedintele Bundestagului a vizitat astazi municipiul Cluj-Napoca. Susanne Kastner a avut o intalnire cu primarul Emil Boc in cursul diminetii, cu rectorul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB), Andrei Marga, iar ulterior a avut o discutie cu reprezentantii PSD Cluj.