Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a declarat, intr-un interviu pentru NewsIn, ca s-ar putea adopta o ordonanta de urgenta de catre Guvern care sa inghete orice cresteri salariale in afara celor deja decise, in cazul intrarii in vigoare a masurilor populiste adoptate de Parlament.
Melescanu a mai declarat ca PNL ar putea colabora cu orice forta politica pentru a forma Guvernul. De asemenea, ministrul a afirmat ca Tariceanu, dar si Norica Nicolai sau Crin Antonescu ar putea fi propunerile pentru functia de presedinte din partea PNL. In cazul sau, liberalul considera ca este mult prea devreme pentru a discuta despre un asemenea lucru.

Reporter: Multitudinea de masuri populiste adoptate recent de Parlament vor avea repercusiuni grave asupra bugetului de stat. Care vor fi masurile pe care Guvernul le va adopta pentru a face fata acestei situatii?

Teodor Melescanu: Am avut deja discutii pe aceasta tema si exista o pozitie foarte clara si ferma a PNL de a nu accepta in niciun fel, chiar daca ne aflam in campanie electorala, masuri salariale care sa compromita cresterea economica a Romaniei, care sa reprezinte o ipoteca pentru dezvoltarea viitoare a tarii. Pornim de la faptul ca avem anumite obiective pe care le-am fixat, cel al cresterii economice fiind unul important, sau cel al inflatiei si aderarea la euro, care nu pot fi afectate de masuri pentru care exista tentatia sa fie adoptate in anii electorali. Exista o presiune foarte mare din partea diferitelor categorii sociale pentru cresterea veniturilor, dar noi ne bazam pe o regula foarte simpla: veniturile populatiei cresc in fiecare an, inclusiv salariile bugetarilor, cu cresterea eficientei economice la care se poate adauga, eventual, si inflatia. In conditiile in care noi am avut o crestere economica de 8 % in acest an, iar inflatia prognozata era de 3%, in medie cresterile salariale ar trebui sa fie de 11% anul acesta. Din punctul meu de vedere, exista toata disponibilitatea la nivelul Guvernului pentru a negocia si a discuta deschis cu oamenii care sunt efectele unei cresteri spectaculoase a salariilor, iar cea mai grava amenintare se va concretiza in scaderea puterii de cumparare.

La nivelul nostru, avem mai multe optiuni, prima a si fost activata: am facut un apel la CCR pentru a declara neconstitutionale prevederile legii care stipuleaza cresterea salariilor profesorilor cu 50%. De asemenea, exista posibilitatea ca in urma atentionarii trimise de premier presedintelui Basescu, acesta sa nu promulge legea si sa o retrimita la Parlament pentru a fi dezbatuta. Daca totusi nu se va tine seama de pericolul pe care il reprezinta o asemenea crestere necontrolata a salariilor fara surse, Guvernul ar putea adopta o ordonanta de urgenta care sa inghete orice cresteri salariale in afara celor care deja au fost decise. La MApN, de exemplu, cresterea de anul acesta este de doar 4% in doua transe. Cei care doresc sa creasca salariile cu 50% trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa ne spuna de unde vor sa taiem bani: de la pensionari, din invatamant, de la sanatate, infrastructura sau dezvoltare rurala. Daca asa vor sindicatele asa vom face. Nu e nicio problema daca doresc sa nu mai dam nici macar medicamente compensate. Noi suntem foarte deschisi, dar fiecare trebuie sa inteleaga ca are o responsabilitate, iar a noastra ca Guvern este sa asiguram stabilitate economica si mai ales sa asiguram conditiile pentru dezvoltarea industriei pentru perioada urmatoare. Suntem in urma fata de celelalte tari din UE si nu putem sa reducem aceste decalaje decat printr-un proces de dezvoltare economica sustinut.

Reporter: Cat din vina pentru actuala situatie politica din Romania i se datoreaza si presedintelui Traian Basescu?

Teodor Melescanu: Este evident ca guvernele succesive conduse de Calin Popescu Tariceanu nu si-au desfasurat activitatea intr-o perioada foarte relaxata din punct de vedere politic. Nu am beneficiat de o majoritate solida in Parlament si practic Guvernul a fost atacat din toate partile de catre o opozitie destul de brutala. Inclusiv am facut obiectul unor critici deschise venite din partea presedintelui, insa in loc de a intra in dispute cu toti cei care propuneau teme de polemica, noi ne-am concentrat doar pe crearea conditiilor necesare, astfel incat Romania sa evolueze bine din punct de vedere economic. Romania a avut o crestere economica de 8%, iar potrivit estimarilor investitiile straine vor ajunge pana la finele acestui an la peste 10 miliarde de euro. In ultimii patru ani, in Romania s-au investit mai multi bani decat in toata perioada celor 16 ani de dinainte. In aceste conditii, pentru noi nu este important sa intram in disputa cu unii sau cu altii, ci vrem sa dovedim ca suntem capabili sa punem in practica promisiunile pe care le-am facut cu orice riscuri.

Reporter: Potrivit sondajelor, niciunul dintre cele trei mari partide consacrate in alegerile locale - PDL, PSD si PNL nu pare sa aiba sanse de a castiga o majoritatea parlamentara care sa-i permita formarea Guvernului. In opinia dumneavoastra, mai este totusi posibila o colaborare cu democrat-liberalii? In ce masura este PNL deschis unei aliante postelectorale cu PSD?

Teodor Melescanu: Toate partidele au ca obiectiv castigarea alegerilor. Pe sondaje, este greu de presupus ca vreunul dintre aceste partide principale va avea un numar suficient de mandate pentru a face guvernul singur. Noi nu avem nicio preocupare dominanta de a ramane la guvernare cu orice pret, dar suntem si gata sa ne asumam in continuare responsabilitatile de a conduce Romania pe drumul pe care l-am strabatut incepand de la 1 ianuarie 2007, o data cu aderarea la UE. Nu avem niciun fel de preferinte sau rezerve fata de un partid sau altul. Pentru noi, exista un singur criteriu important si acela este de a vedea ca ideile si programele noastre liberale care au adus prosperitate Romaniei in acesti ani vor putea fi incluse intr-un viitor program de guvernare. Daca vom avea aceasta garantie ca abordarile noastre vor fi incluse, indiferent de care va fi forta politica respectiva, suntem gata sa ne asociem unui efort responsabil pentru a conduce Romania acolo unde ne si dorim: sa fie cea de-a saptea putere economica din Europa. In rest, nu avem niciun fel de probleme. Vreau sa va asigur ca PNL nu tine in mod absolut si absurd sa guverneze, pentru a nu face compromisuri de orice natura.

Reporter: Votul uninominal, in formula aprobata de Parlament, credeti ca va duce la schimbari majore in planul reprezentarii parlamentare si, mai cu seama, va aduce reformarea clasei politice despre care s-a tot vorbit in ultimele doua legislaturi? Sau romanii vor fi reprezentati de cantareti si sportivi?

Teodor Melescanu: As vrea sa va sochez si sa va spun ca pentru mine reforma clasei politice imi aduce aminte de ideea cu formarea omului nou in socialism. Clasa politica nu vine de pe planeta Marte. Politicienii sunt oameni dintre noi, dintre cetatenii Romaniei, cu bunele si cu relele lor. Singurul lucru pe care putem sa ni-l propunem cu adevarat este sa asiguram o reprezentativitate a oamenilor care voteaza si mai ales o responsabilitate a deputatilor si senatorilor in legatura lor cu cei care ii voteaza. Nu vor fi nici mai buni, nici mai rai decat majoritatea romanilor pe care ii reprezinta. Oricum, acest sistem de vot uninominal cu toate problemele pe care le ridica, va asigura o legatura mai directa intre alesi si comunitatile pe care le reprezinta si mai ales va conduce la o responsabilizare mai mare a celor alesi fata de electoratul care i-a votat. O sa vedem rezultatele. Eu personal am foarte mare incredere in intelepciunea romanilor si bunul lor simt si faptul ca stiu atunci cand intra in cabina de vot sa puna stampila pe cel mai bun, dincolo de propaganda, promisiuni si cadouri.

Reporter: Alegerile din toamna vor fi urmate in 2009 de scrutinul prezidential. PNL a avut intotdeauna ceva probleme in desemnarea unui candidat din interiorul partidului. S-au gandit liberalii la un candidat care sa se confrunte cu Traian Basescu? Cine dintre actualii lideri ar fi cel mai potrivit? Pe dumneavoastra va tenteaza o candidatura la presedintie?

Teodor Melescanu: Din punctul nostru de vedere, PNL dispune la nivelul conducerii sale de un numar remarcabil de personalitati, care ar putea oricand sa intre intr-o cursa prezidentiala. Niciodata nu ne-am ascuns dupa deget si am fost gata sa iesim intr-o competitie electorala. Sigur, atunci cand stabilitatea Romaniei era mai importanta si am facut aliante preelectorale nu am avut niciun fel de probleme sa gasim solutii in a ne alatura unei alte candidaturi. Este prematur sa vorbim despre 2009, sa trecem de aceste alegeri, insa vreau sa va asigur ca PNL nu va avea nicio dificultate in a-si propune un candidat propriu la presedintie. Eu consider si prin prisma rezultatelor foarte bune pe care le scontam sa le obtinem la alegerile parlamentare, ca PNL trebuie sa aiba un candidat propriu la presedintie: de la Calin Popescu Tariceanu la toti ceilalti lideri si vicepresedinti, trecand prin Norica Nicolai sau Crin Antonescu. Nu ducem deloc lipsa de candidati. In ceea ce ma priveste, cred ca este mult prea devreme pentru a discuta despre un asemenea lucru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.