Curtea Constitutionala a decis, miercuri, in urma sesizarii PD-L, ca modificarile legislative facute de Senat, prin care procurorii-sefi sunt numiti de CSM si nu de presedinte, sunt neconstitutionale.

"Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a constatat ca legea este neconstitutionala, intrucat varianta adoptata de Senat (in calitate de Camera decizionala) a fost data cu incalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare, in sensul nerespectarii principiului constitutional al bicameralismului Parlamentului Romaniei, consacrat de art.61 alin.(2) din Legea fundamentala", arata un comunicat remis miercuri de CCR.

Sesizarea Curtii a fost facuta de 59 de deputati si se refera la neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea art.54 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

In esenta, modificarea legislativa vizeaza procedura de numire in urmatoarele functii: procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, respectiv procedura de revocare din aceste functii de conducere.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.