Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a apreciat, marti, ca demiterea ministrului de finante Varujan Vosganian ar fi fost la fel de logica precum revocarea ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei.

"Printr-o decizie intempestiva, premierul Tariceanu pare-se ca l-a demis pe Cristian Adomnitei. Asta arata ca Guvernul, confruntat cu o criza pentru care nu are solutii a inceput sa ia decizii nervoase. Este prea putin si, totodata, prea tarziu. Pe de alta parte, logica ar fi fost si demiterea ministrului de Finante", a spus Diaconescu. El a adaugat ca Romania nu este guvernata in conditiile in care premierul nu are un dialog cu sindicatele, cu propriii parlamentari si ministri. Cristian Diaconescu si-a exprimat indoiala in legatura cu capacitatea noului ministru de la Educatie de a veni in doua luni cu o strategie coerenta de rezolvare a problemelor din domeniul invatamantului.

Lui Varujan Vosganian i se reproseaza de catre PSD faptul ca, la finele intalnirii sale cu conducerea Bancii Nationale, nu a fost in stare sa vina cu un set de solutii la criza economica a Romaniei, aparuta in contextul unei recesiuni la nivel mondial. "Avem nevoie la Ministerul de Finante de o persoana mult mai responsabila si mai atenta in declaratiile publice. Dupa intalnirea cu oficialii BNR, n-am auzit vreo idee, vreun element tactic si strategic care sa ne incurajeze. Daca nici la o intalnire la nivel inalt nu putem identifica solutii, incompetenta este destul de mare", a declarat senatorul Diaconescu intr-o conferinta de presa.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Aliantei PSD+PC, deputatul Bogdan Niculescu-Duvaz, a criticat politicile economice ale intregii guvernari Tariceanu, politici ce au condus la situatia dificila de astazi. "Avem astazi un sistem economic care a speculat prea mult si a produs prea putin", a spus Niculescu-Duvaz, precizand ca deficitul bugetar in 2008 este dublu fata de cel din 2004, in timp ce deficitul comercial a crescut de patru ori, comparativ cu ultimul an de guvernare al PSD. "Din aceasta rezulta ca a scazut competitivitatea economiei romanesti care a ajuns o economie de consum", a afirmat Duvaz in aceeasi conferinta de presa.

Pesedistul a anuntat ca partidul sau pregateste o perspectiva clara asupra ceea ce este de facut pentru a limita efectele crizei financiare internationale, in conditiile in care Ministerul de Finante nu a reusit acest lucru. "Ne asteptam ca Varujan Vosganian sa nu dea vina pe altcineva, ci sa explice care este politica Guvernului si a Bancii Nationale a Romaniei, care este planul de asigurare a depozitelor bancare si a afacerilor in Romania", a declarat Duvaz.

El a avertizat Guvernul sa nu blocheze cresterile salariale din educatie, dar sa nu recurga, pe final de mandat, la achizitii publice de proportii, precum cele din domeniul apararii, sau sa finalizeze proiectul de restructurare a sistemului energetic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.