Cristian Adomnitei a fost demis din functia de ministru al Educatiei pentru ca nu si-a indeplinit obligatia de a monitoriza dezbaterile din comisiile parlamentare, pentru a evita "derapaje" precum adoptarea Legii prin care au fost majorate salariile profesorilor cu 50%, a declarat marti Tariceanu.

"O astfel de Lege, odata adoptata, creeaza asteptari. Este vina sa intr-o masura apreciabila, nu exclusiva, iar pentru astfel de greseli este nevoie de anumite responsabilitati stabilite foarte clar", a declarat premierul Tariceanu, citat de NewsIn.

El a respins ipoteza lansata de ziaristi, potrivit careia Adomnitei a fost demis pentru ca a folosit un elicopter al Ministerului de Interne pentru a ajunge la propria nunta. Premierul a precizat ca i se pare inacceptabil gestul ministrului, desi a inteles argumentele pe care acesta le-a adus, dar a adaugat ca presa si opinia publica nu sunt dispuse sa le accepte.

"Cred ca decizia alegerii momentului imi revine mie, este responsabilitatea mea. Nu cred ca este cel mai important momentul. O serie de lucruri acumulate in ultima vreme m-au facut sa iau aceasta decizie", a declarat Tariceanu, intrebat de presa de ce a asteptat pana acum pentru a lua decizia de a-l demite.

Tariceanu a refuzat sa spuna daca, din punctul sau de vedere, se fac vinovati de situatia creata si lideri PNL precum presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si liderul grupului parlamentar din Camera, Crin Antonescu, care au lipsit de la sedinta in care s-a supus la vot proiectul de Lege.

"Responsabilitatea o poarta in primul rand parlamentarii care au promovat proiectul. Am vorbit si despre responsabilitatea fiecaruia, nu cred ca are rost acum sa mai revin asupra subiectului. Nu cred ca Parlamentul, in momentul de fata, este capabil sa dezbata cu responsabilitatea care o incumba acesta institutie legile cu impact economic. Parlamentul nu este in intrecere socialista, cine da mai mult fara niciun suport economic!", a declarat el.

Premierul Tariceanu a trimis marti la Cotroceni propunerea de revocare a lui Cristian Adomnitei din functia de ministru al Educatiei si nominalizarea lui Anton Anton in acest portofoliu. La scurt timp, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare a lui Cristian Adomnitei din functia de ministru al Educatiei, precum si pe cel de acceptare ca succesor al lui Anton Anton. Acesta va depune juramantul in fata presedintelui dupa publicarea in Monitorul Oficial a celor doua decrete, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Inlocuirea lui Adomnitei - un avertisment pentru secretarii de stat

Inlocuirea lui Adomnitei este un avertisment pentru secretarii de stat din Ministerul Educatiei care au gestionat defectuos relatia cu Parlamentul, ceea ce a dus la aprobarea Legii de crestere a salariilor profesorilor cu 50%, a avertizat premierul, potrivit purtatorului sau de cuvant.

Purtatorul de cuvant al Guvernului Camelia Spataru a declarat ca premierul Tariceanu a luat decizia demiterii lui Adomnitei pentru ca Ministerul Educatiei (MEdC) nu a sustinut "indeajuns" in Parlament punctul de vedere negativ al Guvernului, cu privire la majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%. Mai mult, MEdC nu a sustinut nici punctul de vedere pe care Ministerul de Finante l-a trimis Parlamentului atunci cand proiectul de Lege era discutat in comisiile parlamentare, a precizat Spataru.

Preoteasa: "Adomnitei nu a facut alte greseli in afara de votarea legii salariilor"

Cristian Adomnitei nu a facut alte greseli in mandatul sau de ministru al Educatiei decat cea legata de votarea legii prin care se majoreaza salariile profesorilor, a declarat marti, pentru NewsIn, Zvetlana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul Educatiei.

"Nu se poate spune ca fostul ministru a facut greseli. Motivul pentru care a fost demis este legat doar de votarea legii salariilor. Iar acest vot a fost mai degraba un joc de imprejurari", a spus Preoteasa.

Zvetlana Preoteasa a mai afirmat ca este normal ca, dupa demiterea ministrului, secretarii de stat sa fie atenti la actiunile lor viitoare legate de relatia cu parlamentul. "Era de asteptat ca premierul sa atraga atentia secretarilor de stat asupra problemei create", a spus secretarul de stat.


PD-L: Adomnitei a fost scos "tap ispasitor"

Prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu a cerut marti demisia Guvernului care, in opinia sa, nu mai reprezinta interesele societatii romanesti, si a precizat ca ministrul Educatiei Cristian Adomnitei a fost scos "tap ispasitor" de premierul Tariceanu.

"Singura solutie pentru a stopa o criza la nivelul economiei romanesti este demisia Guvernului", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu. El considera ca Executivul nu mai are capacitatea sa reprezinte interesele societatii romanesti in ansamblu. Oficialul democrat-liberal a declarat, de asemenea, ca "intentia primului ministru de a-l scoate tap ispasitor pe Adomnitei este un lucru care nu mai tine".

"L-a folosit si Nastase in 2004, cu actiunea centrului imaculat. Responsabilitatea este in primul rand a primului ministru ca presedinte al PNL si ca sef al Guvernului", a continuat Videanu.

Intrebat daca PD-L isi va asuma guvernarea, in cazul in care Guvernul va demisiona, Videanu a raspuns ca PSD trebuie sa-si asume guvernarea alaturi de PNL, "nu sa stea si sa comande pe buzunarul si pe plata PNL". "Sa-si asume guvernarea alaturi de PNL, si sa nu mai faca joc de glezne. (...) Ramane de vazut daca PD-L ar vota investirea unui astfel de Guvern", a spus Videanu.

VIDEO: Gafe a la Adomnitei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.