Expertii anticoruptie sustin ca presedinta CSM, Lidia Barbulescu, incearca sa blocheze publicarea declaratiilor de avere

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) invoca, la Avocatul Poporului, o decizie mai veche a Curtii Constitutionale, care poate fi interpretata astfel incat intreaga lege a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) sa fie declarata neconstitutionala. Presedintele Traian Basescu a avut o reactie dura fata de demersul CSM, acuzandu-l ca este interesat mai degraba de blocarea activitatii ANI, decat de rezolvarea propriilor probleme. Basescu le-a citat membrilor CSM, prin intermediul unui comunicat de presa, din ultimul Raport pe Justitie al Comisiei Europene: "CSM trebuie sa intreprinda demersuri in vederea unei mai mari transparente si eficiente a sistemului judiciar, precum si in vederea imbunatatirii propriei raspunderi".

In continuare, Traian Basescu a constatat "cu regret ca, in ciuda lipsei de progrese consistente inregistrate de CSM in mandatul doamnei Barbulescu, CSM este interesat mai degraba de modul in care sa blocheze activitatea ANI in controlul averilor magistratilor, decat sa puna in aplicare recomandarile Comisiei Europene".

Demersul CSM vine la scurt timp dupa ce aproape o mie de magistrati au fost mustrati ca nu si-au completat declaratiile de avere. Ieri, CSM s-a razgandit brusc fata de declaratiile de saptamana trecuta: nu ar fi cerut ca intreg sistemul de declaratii de avere sa fie declarat neconstitutional, ci doar publicarea unor date personale ale magistratilor precum adresele.

CSM a explicat ieri ca nu i-a cerut Avocatului Poporului sa sesiseze Curtea Constitutionala (CCR) cu privire la eventuale probleme de constitutionalitate ale intregii legi de functionare a ANI, ci doar in legatura cu publicarea, in declaratiile de avere, ale unor date cu caracter personal cum ar fi adresele magistratilor. "Nu avem nimic impotriva declaratiilor de avere, ci cerem doar respectarea datelor cu caracter personal si a informatiilor confidentiale cum ar fi, de exemplu, adresele", ne-a explicat judecatoarea Cecilia Morariu, purtatoarea de cuvant a CSM. Surse din Agentia Nationala de Integritate ne-au declarat insa ca legea nu obliga pe nimeni sa-si completeze in declaratia de avere si adresele imobilelor pe care le detine:

"Este suficient sa scrii Bucuresti sau Japonia, deci argumentul CSM nu sta in picioare!". Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a refuzat sa ne spuna la ce se refera exact cererea trimisa de CSM: "Nu comentez, este in curs de evaluare". CSM nu poate sesiza direct Curtea in cazul unei legi deja in vigoare, ci o poate contesta numai prin intermediul Avocatului Poporului, care evalueaza cererea si decide cum o formuleaza si daca ii da curs sau nu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.