Aproximativ 1.000 de maghiari, atat din tara, cat si din Ungaria, au participat luni, la Arad, la manifestarile dedicate comemorarii a 160 de ani de la executarea celor 13 generali ai Revolutiei de la 1848-1849, transmite NewsIn.
Manifestarile au debutat la Obeliscul ridicat in memoria celor 13 generali executati la Arad, unde a fost oficiat un serviciu religios la care au participat o serie de oameni politici, din Romania si Ungaria, care au depus coroane de flori. Participantii au continuat seria evenimentelor dedicate comemorarii celor 13 generali in Parcul Reconcilierii romano-maghiare, unde au fost rostite discursuri in care au fost omagiati eroii Revolutiei. „Este extrem de dificil sa transformam doliul in sarbatoare, infrangerea in victorie. Cei 13 generali, care, desi erau de nationalitati diferite, au devenit adevarati maghiari eroi in sufletele noastre si a urmasilor lor si ne-au dat un exemplu demn de urmat. 6 octombrie este o zi de doliu pentru aradeni. Aradul este orasul doliului. Dar este orasul in care, la 6 octombrie, sarbatorim dragostea de libertate si solidaritatea. Statuia Libertatii este dovada faptului ca succesul se intemeiaza pe solidaritate, perseverenta. Am invatat ca nu ne putem permite sa renuntam la obiectivele noastre nici atunci cand realizarea lor pare imposibila“, a declarat Marko Bela, presedintele UDMR.

Prezent la manifestarile organizate la Arad, ministrul apararii din Ungaria, Imre Szekeres, a spus ca acest oras a devenit un „simbol al sacrificului“. „Aradul este un simbol care oglindeste mereu aceeasi realitate, anii indoliati ai maghiarimii, lupta cu absolutismul. Cred ca niciodata nu va exista cineva care sa uite data de 6 octombrie care, impreuna cu cea de 15 martie, implineste un moment deosebit al istoriei noastre. Aradul a devenit, in acelasi timp, un simbol al sacrificiului, dar si al responsabilitatii si fraternitatii. Astazi, maghiarii din Romania sunt o punte care uneste doua popoare, care si-au modelat aceleasi teluri pentru viitor. Ceea ce nu s-a intamplat in 1848 e posibil in zilele noastre, sa vedem soldati maghiari si romani luptand cot la cot pe fronturile lumii, in numele libertatii si dreptatii“, a spus Imre Szekeres.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a afirmat in fata celor prezenti la manifestari ca Parcul Reconcilierii romano-maghiare va fi extins in perioada urmatoare, fondurile destinate acestor lucrari fiind deja existente.

Parcul Reconcilierii romano-maghiare, inaugurat in urma cu patru ani, a fost realizat cu bani proveniti din mai multe surse. Astfel, 10 milioane lei au fost alocati de guvern, trei milioane lei au fost dati de Primaria Arad, iar o parte din banii pentru lucrari a fost adunata din donatii si sponsorizari de la cetateni romani de etnie maghiara.

Obeliscul Martirilor este un monument ridicat in cartierul aradean Subcetate, in imediata apropiere a locului unde, au fost executati in 1849 cei 13 generali ai Armatei Revolutionare Maghiare. Acestia au fost ofiteri ai Armatei Imperiale, avand taberele militare pe teritoriul Ungariei in momentul izbucnirii Revolutiei pasoptiste la data de 15 martie 1848. Ei au fost executati pentru ca s-au alaturat miscarii revolutionare a lui Lajos Kossuth, sustinand pretentiile maghiare de independenta fata de Austria, incalcandu-si astfel juramantul de fidelitate fata de Casa de Habsburg. O parte dintre ei au fost maghiari, trei au fost austrieci, iar cate unul dintre executati a fost de nationalitate germana, sarba si croata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.