Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a cerut duminica demisia ministrului finantelor, Varujan Vosganian, si celui al invatamantului, Cristian Adomnitei si a acuzat ca guvernarea este facuta de un premier 'incompetent', condus din umbra si santajat de un politician 'pueril', Mircea Geoana, informeaza NewsIn

"Adomnitei si Vosganian trebuie sa-si prezinte de urgenta demisia", a cerut Stolojan, motivand ca cei doi trebuie "sa raspunda pentru incoerente si iresponsabilitate". Liderul PD-L a acuzat ca, desi pana acum o saptamana, liberalii anuntau o crestere economica fara precedent, in prezent nu mai gasesc bani pentru salariile profesorilor. In acest context, prim-vicepresedintele PD-L a mentionat ca, de fapt, Cabinetul are nevoie "un miliard de euro" pentru clientela politica, adica primarii PSD si PNL, in loc sa-i aloce cadrelor didactice. Stolojan a mai spus ca Vosganian si Tariceanu aveau datoria minima sa mearga in Parlanment si sa traga un semnal de alarma daca resursele bugetare pentru aceasta majorare chiar nu exista.

"Tariceanu face pe victima, dar nu are niciun drept sa se planga pentru ca are mainile bagate pana la cot in buget. Tariceanu culege ce a semanat. Dupa ce Tariceanu, patronat de Geoana, a transformat vistieria tarii in pusculita PSD-PNL, tot el striga acum disperat ca bugetul este in pericol", a afirmat Stolojan, care a acuzat ca Romania este guvernata de "un prim-ministru incompetent si mincinos, Tariceanu, condus din umbra si santajat de un politician pueril, Mircea Geoana". Fostul premier a ironizat si scuzele pe care i le-a gasit Tariceanu lui Adomnitei, care a votat si el pentru aceste majorari. In context, Stolojan a spus ca dialogul dintre cei doi "e bun pentru grupul Divertis", pentru ca acestia nu comunica, desi sunt colegi de Cabinet.

"Cerem Guvernului sa faca public bugetul pe anul 2009", a mai cerut Stolojan. "Daca vom aproba bugetul, ceea ce nu cred ca se mai poate intampla in acest an (...), dar vrem acest proiect de buget sa putem verifica situatia", a precizat el.
Stolojan a subliniat ca, din cauza faptului ca Executivul si-a pierdut credibilitatea, este nevoie ca bugetul sa fie insotit de un audit "asupra realitatii cifrelor". Liderul PD-L a subliniat ca exista riscul ca, la fel cum s-a intamplat in Ungaria, sa fie nevoie de impunerea unui program de austeritate. "Romanii au dreptul sa traiasca intr-un climat economic sanatos. Viata lor nu trebuie sa mai depinda de toanele si santajul cuplului de politicieni iresponsabili Geoana-Tariceanu, campionii deturnarilor de fonduri in folosul clientelei politice, ai neghiobiei financiare si ai prapadului economic", a afirmat Stolojan.

Potrivit liderului PD-L, Guvernul Tariceanu ar fi trebuit sa adopte sistemul unic de salarizare in sectorul public, ceea ce ar fi creat baza pentru punerea in aplicare a salariilor. Stolojan a mai precizat si ca trebuie desfiintate toate institutiile care au fost create pentru anumite persoane din clientela politica, pentru a se reduce "risipa" banilor publici, ce ar putea fi alocati pentru salarii. In acest context, liderul PD-L s-a referit la Comisia Nationala de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Premierul Tariceanu a anuntat sambata ca Executivul va contesta la CCR Legea privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% si ca i-a trimis presedintelui Traian Basescu o scrisoare prin care il informeaza ca actul normativ incalca prevederile constitutionale. El a acuzat sambata PD-L si PSD de "iresponsabilitate crasa" pentru initiativa de a majora salariile profesorilor cu 50%, considerand in schimb ca parlamentarii PNL au votat pentru actul normativ din cauza "starii emotionale" care s-a creat in Parlament din cauza celorlalte partide.

Ca reactie la aceasta decizie, presedintele PD-L Cluj, Daniel Buda, a cerut sambata, prin intermediul unui comunicat de presa demisia Cabinetului Tariceanu si a premierului, pentru ca blocheaza intrarea in vigoare a Legii care mareste salariile profesorilor cu peste 50%. Si liderul PSD, Mircea Geoana, a criticat decizia Executivului. El a declarat duminica, la Rast, judetul Dolj, ca dublarea salariilor profesorilor nu are cum sa creeze un deficit bugetar, asa cum afirma reprezentantii Guvernului, cresterea fiind de doar 0,17% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.