UDMR vrea sa participe la guvernare, dupa patru ani in care s-a multumit sa sustina partidul de guvernamint din parlament. Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat ieri, citat de Mediafax, ca, in eventualitatea unei aliante postelectorale, Uniunea va accepta exclusiv formula unei aliante guvernamentale.

"Nu acceptam ideea unui sprijin guvernamental", a spus Frunda. Senatorul a afirmat ca UDMR va accepta sa faca parte din guvern numai cu conditia ca, fie Uniunea PSD+PUR, fie Alianta D.A. sa accepte programul Uniunii, sa asigure stabilitatea politica in Romania, sa fie inchise capitolele de negociere cu Uniunea Europeana in acest an si sa se semneze tratatul de aderare anul viitor. De asemenea, o astfel de colaborare la guvernare va fi conditionata si de desfasurarea unei lupte reale impotriva coruptiei, a completat Frunda. Senatorul UDMR a spus ca este prematur sa deschida acum o discutie asupra posturilor de ministri sau ministri secretari de stat pe care le va solicita Uniunea.

El a precizat ca o decizie oficiala privind formatiunea politica cu care UDMR va negocia intrarea la guvernare va fi luata dupa intilnirea Consiliului Operativ, care urmeaza sa aiba loc astazi. Frunda a mai spus ca luni conducerea UDMR se va intilni cu cea a Uniunii PSD+PUR, urmind sa hotarasca si pe cine va sprijini in turul doi al alegerilor prezidentiale. Marko Bela a avut deja o prima discutie cu copresedintele Aliantei D.A., Traian Basescu, in seara alegerilor.

Surse din UDMR ne-au declarat insa ieri ca decizia privind colaborarea la guvernare a fost deja luata la virful acestei formatiuni. "Este ca si sigur ca vom merge cu PSD. In definitiv, dincolo de orice interpretari, ei au cistigat alegerile", au sustinut sursele noastre.

Conform acestora, UDMR va acorda sprijin PSD chiar daca Traian Basescu va cistiga presedintia. In prag de negocieri pentru viitoarea guvernare, intre UDMR si PSD a aparut o importanta ruptura de discurs, pe tema dublei cetatenii. Premierul Adrian Nastase a declarat ieri, la Arad, citat de Mediafax, ca este impotriva ideii ca maghiarii din Romania sa obtina o a doua cetatenie, cea ungara. Nastase a spus ca dubla cetatenie pe criterii etnice nu este conforma cu normele europene. El a adaugat ca intentiile unor politicieni de la Budapesta de a introduce dubla cetatenie pentru etnicii maghiari din afara granitelor Ungariei fac parte din "anumite jocuri electorale".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.