PD-L este de parere ca atacul la Curtea Constitutionala a legii pensiilor pentru grupele de munca I si II are motive "puerile", a declarat purtatorul de cuvant al partidului, Liviu Negoita.
"Motivele invocate de Guvern sunt unele absolut puerile", a afirmat purtatorul de cuvant al PD-L, Liviu Negoita, decizia premierului Tariceanu de a ataca la Curtea Constitutionala legea ce majoreaza pensiile pentru categoriile I si II de munca. Negoita a argumentat ca CCR nu se poate pronunta pe o procedura derulata la nivelul Parlamentului, iar legea PD-L are precizata sursa de finantare.

Prin legea propusa de PD-L, pensionarii castiga de 4 ori mai mult, fata de ordonanta Guvernului cu acelasi obiect de reglementare, ordonanta care introduce un sistem egalitarist, cu noi inechitati. Efortul bugetar pe care il presupune aceasta lege este de 700 milioane de euro. Negoita a mai declarat ca initiativa PD-L va afecta pozitiv aproximativ 1.800.000 de persoane.

"Din punctul nostru de vedere, Guvernul are o mare problema - faptul ca incearca sa loveasca intr-o categorie sociala discriminata", a mai declarat , Liviu Negoita.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a contestat la Curtea Constitutionala modificarile operate la 23 septembrie de deputati, prin care s-a marit cu 50% si respectiv 25% punctul de pensie la categoriile I si, respectiv, II, Guvernul considerand ca este neconstitutionala adoptarea acestei legi.

Camera Deputatilor aprobase aceasta lege in 23 sept 2008, ea urmand sa fie promulgata de seful statului. “Un pensionar care a lucrat in grupa I de munca si are astazi doua puncte de pensie va castiga in plus aproximativ 240 ron, iar unul care a lucrat tot atat timp in grupa a doua va castiga in plus aproximativ 120 ron”, a explicat purtatorul de cuvant PD-L.

Astfel, modificarile la care se refera Legea 19/2000, legea pensiilor sporesc cu 50% punctul de pensie pentru cei care se incadreaza in categoria I de munca si cu 25% punctul de pensie pentru categoria a II-a de munca, adica acelea considerate de munca grea sau deosebit de grea

Guvernul Tariceanu a invocat nerespectarea procedurii parlamentare in privinta modificarii Legii 19/2000, care a fost operata de deputati in urma cu aproximativ doua saptamani. Premierul a fost de parere, potrivit unor surse de la Palatul Victoria, ca adoptarea unei astfel de legi - pe de o parte - incarca prea mult bugetul si, in plus, a fost aprobata fara sa fi fost dezbatuta pe articole. Practic, procedura de adoptare a legii este cea invocata de Guvern in sesizarea de neconstitutionalitate pe care a inaintat-o CCR, potrivit NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.