PD-L l-a acuzat miercuri pe premierul Tariceanu ca si-a pus in practica, la Bruxelles, "programul minciuna", iar vizita sefului Executivului a avut drept scop "promovarea nevoilor demnitarilor PSD si PNL in lupta lor cu justitia".

"Tariceau si-a pus in aplicare, la Bruxelles, programul minciuna", a acuzat miercuri purtatorul de cuvant al PD-L, Liviu Negoita, potrivit NewsIn. Negoita a declarat ca seful Executivului a reusit, "impreuna cu partenerii sai din PSD", sa faca din Romania "prima putere europeana a minciunii".

Liviu Negoita a afirmat ca premierul Tariceanu "a mintit Comisia Europeana si societatea romaneasca", atunci cand a sustinut in fata presedintelui Comisiei Europene ca Guvernul este fidel programului european de reforma a justitiei.

"Tariceanu s-a trezit spunand ca decizia prin care coalitia PSD-PNL din Senatul Romaniei a incalcat grav Constitutia, schimband procedura de numire a procurorilor, este o masura oportuna", a continuat Negoita acuzele la adresa premierului. Purtatorul de cuvant al PD-L a criticat vizita sefului Executivului, care in viziunea sa, a avut ca scop "promovarea nevoilor demnitarilor PSD-PNL in lupta lor cu justitia".

Negoita a sustinut ca PSD si PNL, dupa excluderea de la guvernare a PD, nu au avut alt scop decat modificarea legilor de functionare a justitiei, "din dorinta de a-si prezerva interesele oculte si de a nu raspunde in fata legii ca orice cetatean". "Daca cineva nu a fost si nu este oportun atunci este vorba de primul ministru al Guvernului minciuna, patronat de PSD", a incheiat Negoita.

Modificarea de catre Parlament a procedurii de numire a procurorilor-sefi a fost inoportuna, mai ales cat timp justitia este monitorizata de catre Comisia Europeana, a declarat marti la Bruxelles premierul Calin Popescu Tariceanu dupa intalnirea cu presedintele CE Jose Manuel Barroso. Premierul Tariceanu a sustinut insa ca nu a discutat cu Barroso despre acest aspect, ci despre misiunea expertilor CE care va urma sa soseasca la Bucuresti in vederea redactarii urmatorului raport.

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a discutat cu premierul Calin Popescu Tariceanu despre mecanismul de cooperare si verificare in domeniul justitiei, subliniind necesitatea de a implementa "complet" cele patru obictive asumate de Romania la aderare, se arata intr-un comunicat CE.

"Referitor la mecanismul de cooperare si verificare, presedintele Barroso a subliniat nevoia de noi eforturi pentru implementarea completa a celor patru obiective specifice pe care Romania le-a acceptat la data aderarii. El a subliniat angajamentul sustinut al Comisiei de a lucra in parteneriat cu autoritatile romane si a incurajat Guvernul sa trateze lupta anticoruptie ca pe o chestiune de interes national", se arata intr-un comunicat de presa al purtatorului de cuvant Mark Gray, care a participat la intalnirea dintre Barroso si Tariceanu. Premierul a fost insotit de ministrul justitiei Catalin Predoiu si de ministrul de externe Lazar Comanescu.

Prin mentiunea "complet" Bruxelles-ul se refera inclusiv la obiectivul specific numarul trei, din care face parte si mentinerea procedurii de numire si revocare a procurorilor-sefi.

Ultimul raport al Comisiei Europene in cadrul mecanismului de cooperare si verificare in domeniul justitiei critica, in iulie, Parlamentul pentru lipsa "consensului neechivoc" in sustinerea luptei anticoruptie, mai ales prin modificarile legislative adoptate.

Dupa raport, Senatul a decis, cu 78 de voturi pentru si 46 impotriva, ca procurorii sefi ai DNA, DIICOT si ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie numiti de CSM la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul sectiei de procurori a CSM, excluzandu-l astfel pe presedinte din procesul de numire.

Comisia Europeana a luat pozitie imediat, criticand schimbarea procedurii. Unul din obiectivele de referinta asumate de Romania la data aderarii si mentionate in fiecare dintre cele trei rapoarte CE publicate pana acum este tocmai mentinerea procedurii de numire si revocare a procurorilor-sefi, pozitie pe care CE a sustinut-o in mod "consecvent", a declarat la o conferinta de presa purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.