Ideea de autonomie, o idee mult si de mult dezbatuta, se apropie cu pasi siguri de un stadiu in care ar putea deveni realitate. Liderii UDMR considera ca Autonomia Tinutului Secuiesc trebuie infaptuita, aceasta asigurand un nivel de trai mai bun pentru locuitorii regiunii.

Tinutul Secuiesc se poate intretine singur

Oficialii UDMR considera ca judetele care ar urma sa apartina Tinutului Secuiesc se pot intretine singure din punct de vedere economic, avand chiar o crestere a economiei odata cu infaptuirea autonomiei.

"Viitorul Tinutului Secuiesc, inclusiv al zonei Ciuc, il vor asigura intreprinderile mici si mijlocii", a declarat duminica, in localitatea harghiteana Madaras, vicepresedintele organizatiei teritoriale Ciuc a UDMR, Laszlo Gyerko, candidat al UDMR pentru un loc in Senat din judetul Harghita.

De asemenea, si liderul UDMR, Marko Bela a declarat ca o autonomie locala ar fi ideala pentru cresterea nivelului de trai si pentru pastrarea identitatii nationale a minoritatii maghiare.

"Trebuie sa intelegem ca exista o legatura intre nivelul de trai si descentralizare si totodata autonomie, o serie de decizii vor fi mult mai bune si mai corecte daca sunt luate la nivelul comunitatii care este vizata. De exemplu, de ce am decide in Bucuresti cine sa fie directorul unei scoli din Miercurea Ciuc?", a declarat Marko.

Autonomia – o prioritate pentru partide, dar si pentru localnici?

Europarlamentarul Gyula Winkler, presedintele organizatiei judetene Hunedoara a UDMR, a declarat ca UDMR lupta consecvent pentru infaptuirea diverselor forme de autonomie, mentionand ca "in diaspora, obiectivul nostru este edificarea si consolidarea sistemului de institutii ale autonomiei culturale. Ma gandesc in primul rand la institutiile de invatamant maghiare din judetul Hunedoara, la institutiile culturale care isi asuma sarcina cultivarii mostenirii culturale, la reteaua de Case Maghiare. Trebuie sa strangem si mai mult relatiile noastre cu bisericile, cu organizatiile civile, fiindca in diaspora singura cale de urmat este unirea", a subliniat Gyula Winkler.

La nivelul politic, autonomia Tinutului Secuiesc este o prioritate, dar partidul nu cunoaste exact opinia populatiei din judetele cuprinse in Tinutul Secuiesc. Planurile de autonomie se bazeaza pe sondaje facute in urma cu un an.

"In ceea ce priveste autonomia, recent nu avem un astfel de sondaj de opinie publica, dar avem astfel de sondaje facute de acum un an si comunitatea maghiara are doua tipuri de prioritati: pe de o parte cele legate de starea sociala, pensii, saracie, infrastructura, iar pe de alta parte prioritati legate de identitatea nationala (Scoli in limba maghiara, Universitati in limba maghiara si autonomia) – acestea sunt prioritati atat ale UDMR cat si ale comunitatii maghaiare", a declarat Marko Bela.

In ideea educatiei in limba maghiara, Marko Bela a tinut sa felicite "Universitatea Crestina Partium" din Oradea, care, de marti, a devenit prima universitate privata in limba maghiara cu acreditare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.