Un val de revendicari salariale a lovit ieri Romania dupa ce deputatii au votat marirea salariilor pentru profesori. Satisfacerea acestora ne-ar costa 5,6 miliarde euro si o criza economica.

Printr-o simpla ridicare de mana, parlamentarii romani au dat semnalul unei crize romanesti care ar putea atinge 6 miliarde de euro.

Aprobarea in Parlament a maririi salariilor profesorilor a atras revendicari similare din partea tuturor bugetarilor, dar si a studentilor. Cedarea la santaj ne-ar costa 5,6 miliarde de euro si ar putea crea o severa criza financiara.

Desi sursele de finantare sunt nesigure, 254 de deputati din tot atatia prezenti au spus DA ieri legii prin care salariile cadrelor didactice se majoreaza cu peste 50%, incepand de la 1 octombrie a.c. Ieri, inaintea votului final, PSD a propus vot prin apel nominal, stiind ca nimeni nu va avea curajul, inainte de alegeri, sa voteze NU. Votul favorabil a fost dat in unanimitate.

Dupa anuntarea rezultatului, grupurile parlamentare s-au felicitat reciproc pentru adoptarea acestei legi.

Peste cinci zile, legea va fi trimisa spre promulgare la presedintele Basescu, care o poate trimite Parlamentului inapoi spre reexaminare sau o poate supune analizei de constitutionalitate printr-un atac la CCR.

Ca reactie la votul din Parlament, sindicalistii din sectoarele bugetare avertizeaza ca vor bloca activitatea administratiei publice timp de doua luni daca nu primesc si ei o majorare similara celei obtinute ieri de profesori. Bugetarii de la mediu, finante, munca, vama, precum si cei angajati in primarii, Consilii Judetene si prefecturi au anuntat, ieri, ca pregatesc proteste din luna octombrie daca nu li se vor mari si lor salariile cu 50%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.