Camera Deputatilor a decis, marti, ca orice gospodarie individuala poate produce, pentru consum propriu, tuica sau rachiu de fructe, in cantitate de 250 de litri alcool pur, fara plata accizelor.

Potrivit amendamentului votat de catre deputati, "tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita unei cantitati echivalente de cel mult 250 de litri de produs pentru fiecare gospodarie individuala pe an, cu concentratia alcoolica de 100% in volum se excepteaza de la plata accizelor".

"Credem ca este un act de dreptate", a sustinut unul dintre initiatorii amendamentului, deputatul PNL Nicolae Popa. "Pana acum, marea majoritate erau nemultumiti pentru plateau accize standard, de 100%, pentru producerea a 50 de litri de alcool pur si accize de 50% pentru 100 de litri concentratie de 50 de grade", a explicat Popa. "Tuica este un produs traditional si nu trebuie sa dispara", a mai precizat deputatul liberal. "Sa stiti ca nimeni nu a murit din cauza aceasta!", a insistat deputatul liberal.

La randul sau, deputatul PNL Nini Sapunaru a criticat modul in care PSD, prin Vasile Puscas, a negociat cu UE reglementarile din acest domeniu, in 2002. El s-a mai referit si la un alt amendament admis, anume "posibilitatea, pentru orice taran, de a detine pana la 60.000 de litri de vin si de a-i comercializa". "Pentru noi, pentru Vrancea, este o problema sociala. Sunt peste 18 localitati in care altceva nu se face, toti sunt acum la cules de struguri", a explicat el.

"Prin aceasta lege se face o reparatie morala fata de traditiile romanesti!", a sustinut si deputatul PNL Horea Uioreanu, care a dorit sa le transmita un mesaj micilor producatori: "Liber la cazane!".
Propunerea legislativa, initiata de deputati PSD si PNL, a fost adoptata marti, la Camera Deputatilor, for decizional, cu 200 de voturi pentru.

10% din populatia Romaniei este dependenta de alcool

Conform statisticilor Ministerului Sanatatii 16% dintre romani sunt consumatori obisnuiti de alcool, iar peste 10% sunt dependenti de alcool, cifra parand sa fie in continua crestere.

Cum 250 de litrii de alcool pur inseamna aproximativ 750 de litrii de tuica, rezulta ca o familie de gospodari va putea consuma zilnic peste 2 litrii de armonie familiala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.