PNL si PSD sunt primele partide care si-au prezentat programul de guvernare pentru urmatorii patru ani. Desi in opozitie din punct de vedere al viziunilor politice (unul de dreapta si altul de stanga), programele guvernamentale ale celor doua formatiuni nu sunt chiar atat de diferite. Si desi pe alocuri au o politica comuna, PSD si PNL nu inceteaza sa se "intepe" reciproc.

Ambele programe de guvernare se pot caracteriza printr-un singur cuvant: optimism. Desi PNL-ul este putin mai optimist decat PSD, pe chiar sectiunea sociala pe care se bazeaza Partidul Social Democrat, acestia din urma nu se lasa mai prejos.

Salarii, pensii, locuri de munca – fara numar

PNL planuieste cresterea salariului minim, la 800 de euro (aprox. 2.900 lei – n.r.) pana in 2012, pe cand PSD-ul nu este atat de optimist, planuind o crestere de pana la 1.000 de lei.

In privinta pensiilor, PNL propune o crestere de pana la 350 de euro a pensiei medii, pe cand PSD nu mentioneaza o suma anume, ci promite doar cresterea acesteia si incercarea de acordare a unei a 13-a pensii.

Si la domeniul infrastructura, PNL-istii sunt mult mai optimisti decat PSD-istii. Programul de guvernare PNL are in plan construirea a 2.000 de km de autostrada in urmatorii patru ani, pe cand PSD-ul ramane mai moderat la aceasta categorie, anuntand construirea a doar 1.000 de km.

In ceea ce priveste mediul de afaceri si dezvoltarea economica, ambele partide sustin competitivitatea, insa PNL isi propune o grandioasa crestere economica, pana la punctul in care Romania sa ajunga a saptea putere economica a Europei.

De asemenea, ambele partide doresc dezvoltarea sistemului educational, atat PNL, cat si PSD se lauda cu initiativa de alocare, "pentru prima oara in istoria post-decembrista" a 6% din PIB pentru Educatie.

O alta similitudine o reprezinta initiativa ambelor partide de a garanta accesul echilibrat al intregii populatii la serviciile de sanatate. La acest capitol PSD garanteaza si introducerea retetelor compensate pentru persoanele cu venituri reduse.

Planul pentru infrastructura - realitate sau fictiune?

In ceea ce priveste planul pentru infrastructura, PNL planuieste construirea a 2.000 de km de autostrada, insa adevarul de pana acum, in cei patru ani de guvernare, arata ca s-au construit doar 66 km. Insa, in acest sens, Ludovic Orban, Ministrul Transporturilor, garanteaza ca, daca PNL va fi in continuare la guvernare, aceste planuri care "suna a Science Fiction", dupa cum el insusi declara, sunt realizabile.

Desi planurile de guvernare sunt mai mult decat asemanatoare, atacurile reciproce nu inceteaza.

Dupa lansarea de saptamana trecuta a candidatilor PNL, Mircea Geoana s-a grabit sa-i atace referindu-se la Fondul Proprietatea ca fiind o pusculita de partid pentru PNL. Liderul PSD a mai declarat ca "este absolut inacceptabil ca acest Guvern sa transforme un fond de cinci miliarde de euro in pusculita de partid a liberalilor".

Nici PNL-istii nu s-au lasat mai prejos, Tudor Chiuariu atacandu-l la randul sau pe Mircea Geoana, dupa lansarea PSD care a avut loc sambata, spunand ca planul PSD-istilor pentru guvernare, intitulat "10 angajamente pentru Romania" ar trebui sa se numeasca, in opinia liberalului "cele 10 fantezii ale lui Geoana".

Chiuariu i-a acuzat pe pesedisti ca au facut promisiuni fara sa prezinte si modul in care acestea vor fi realizate si fara sursele de finantare necesare.

Marea diferenta

Cea mai mare diferenta intre cele doua planuri de guvernare, de dreapta si stanga, consta in viziunea acestora in ceea ce priveste imbogatirea anumitor persoane.

In timp ce PNL sustine prosperitatea individuala si chiar o incurajeaza, PSD isi propune supraimpozitarea bogatilor. "Cei hiperbogati trebuie sa plateasca pentru bogatia pe care au acumulat-o", a concluzionat Mircea Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.