Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian, a anuntat luni ca, la nivelul conducerii PNL, s-a decis demararea proiectului de marire a salariilor preotilor, precum si majorarea plafonului ajutorului la incalzire.

Vosganian a precizat ca, in privinta salarizarii preotilor, conducerea PNL a decis inceperea consultarilor cu bisericile din Romania pentru ca preotii "sa poata fi salarizati in functie de gradul pe care il au, la nivelul cadrelor didactice corespunzator cu gradele bisericesti". Ministrul economiei a explicat ca se vor acorda sume mai mari ca procent pentru parohiile sarace si mai mici pentru cele mai numeroase. "Vom propune ca aceasta masura sa se realizeze pe timpul a mai multi ani, astfel incat sa existe si pentru bugetul statului posibilitatea de adaptare din mers a sumelor aferente", a adaugat el.

Ministrul economiei a mai precizat si ca "Biserica va deveni un ordonator de credite bugetare asa cum e ministerul sanatatii pentru spitale si ministerul educatiei pentru scoli". In acest sens, Vosganian s-a referit la permiterea, prin lege, a alocarii de la buget a unor sume, astfel incat Biserica sa poata avea in intretinere orfelinate, azile pentru batrani, spitale sau asezaminte educationale.

Vosganian a explicat ca, desi, in sens strict, preotii sunt in prezent salarizati de la buget, este vorba despre o suma "extrem de mica ce este comparabila cu salariul minim pe economie si doar preotul din parohiile foarte sarace primeste un mic supliment". Potrivit ministrului, "aceasta suma este mai degraba simbolica", iar PNL ar dori sa propuna bisericilor din Romania o formula de salarizare care sa o reia pe cea din perioada interbelica, "cand salariile preotilor erau similare cu salariile profesorilor".

O alta masura anuntata de ministrul economiei este cea a cresterii plafonului ajutorului pentru incalzire in acelasi raport cu marirea pensiilor, in asa fel incat pensionarii care beneficiau pana acum de el sa o poata face si de acum incolo. De asemenea, Vosganian a precizat si ca se va modifica regimul investitiilor salariatilor la fondurile private de sanatate si de pensii.

Potrivit ministrului, in sedinta de Guvern de miercuri se va discuta cresterea pragului deductibilitatii de la 200 la 500 de euro pentru pensiile private. "Noutatea este ca deductibilitatea se refera nu numai la impozitul pe venit, dar si la contributiile pentru asigurari sociale", a precizat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.