Deputatul Stefan Buciuta a declarat, duminica, la Iasi, ca a cerut Comisiei de externe a Camerei Deputatilor sesizarea plenului cu privire la adoptarea unei pozitii oficiale legate de foametea (Holomodor, n.r.) care a avut loc in Ucraina intre anii 1932-1933, cand milioane de ucraineni au murit.

"Am cerut initierea unui proiect legislativ, prin care sa se adopte o pozitie oficiala prin recunoasterea Holodomorului sau prin recunoasterea actului de genocid asupra populatiei ucrainene", a declarat deputatul Buciuta reperezentant al Uniunii Ucrainenilor din Romania, prezent la Iasi pentru comemorarea a 75 de ani de la Holodomor, transmite corespondentul NewsIn.

In acest an, autoritatile ucrainiene au demarat o actiune numita "Lumanarea nestinsa", prin intermediul careia se comemoreaza 75 de ani de la Holodomor, dar se urmareste si informarea tarilor lumii cu privire la evenimentele din anii 1932-1993. Asemenea flacarii olimpice, o lumanare aprinsa a strabatut 33 de tari, cu punct de plecare din Australia, in timp ce in Romania a ajuns pe 24 de septembrie.

"In ultimele patru zile, flacara a parcurs tot teritoriul Romaniei, oprindu-se in locuri unde exista comunitati de ucrainieni. Vom continua eforturile pentru raspandirea informatiilor legate de Holodomor in lume si simtim ca avem sustinere si sprijin din partea vecinului nostru prietenesc, Romania", a spus ambasadorul Ucrainei in Romania, Markiyan Kulyk, prezent si el la Iasi pentru a comemora victimele Holodomorului.

In noiembrie 2006, Parlamentul Ucrainei a aprobat o rezolutie care afirma ca foametea fortata din perioada sovietica a fost un act de genocid impotriva poporului ucrainean. Foametea din anii 1932-1933 a fost cauzata, potrivit unor cercetatori ucrainieni, de politica agricola a Guvernului sovietic si a lui Stalin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.