Liderii partidelor parlamentare, consultati de NewsIn, s-au aratat optimisti ca, in urma deciziei Curtii de Apel, nu vor fi amanate alegerile din noiembrie, in afara PRM, care a anuntat ca va folosi toate mijloacele pentru a continua procesul de atacare a hotararii guvernului.

Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor a sustinut, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins solicitarea partidului sau de suspendare a hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale, ca decizia instantei este "pe dos", magistratii dorind astfel sa infirme speculatiile potrivit carora seful statului ar fi intervenit in cursul justitiei. "Nu am sa intru in amanunte judiciare. S-au facut presiuni si asupra noastra ca partid, si asupra presedintelui Traian Basescu, ieri toata ziua s-au facut presiuni cum ca presedintele ar fi intervenit in justitie, asa incat decizia de azi este o decizie pe dos, e nelegala", a declarat Tudor.

Corneliu Vadim Tudor a spus ca nu este dezamagit deoarece se astepta la o astfel de decizie din partea instantei, insa PRM va folosi toate caile de atac, variantele fiind recursul si sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu hotararea de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale. In acest sens, liderul PRM Lucian Bolcas a explicat, ca, potrivit procedurii specifice in contencios administrativ, la actiunea de fond, PRM a invocat exceptia de neconstitutionalitate, care a fost anexata celorlalte documente trimise Curtii de Apel, iar la randul ei aceasta instanta are competenta de a sesiza Curtea Constitutionala, in situatia in care considera ca este necesar.

Liderii celorlalte partide saluta respingera PRM

Liderul PSD Mircea Geoana considera ca decizia justitiei de a respinge solicitarea PRM este o veste buna, inca un pas inainte spre votul uninominal, dar a sustinut in acelasi timp ca planul secret PRM-PD-L de a amana alegerile pe acest sistem este in continuare in vigoare. Geoana a spus ca dintr-un anume punct de vedere este de inteles demersul PRM de a ataca decizia si ca demersul are la baza, pe de o parte, teama PRM ca nu intra in Parlament, la care se adauga teama PD-L ca va pierde alegerile in fata PSD. "Incercarea lor de a depune motiune de cenzura pe ultima suta de metri pe care PD-L a incercat sa o vehiculeze, cu care sa ne tenteze si pe noi, face parte dintr-un plan disperat al PD-L de a amana alegerile. (...) Au tot sperat ca s-a amanat sorocul. Vestea proasta pentru PD-L si Traian Basescu e ca sorocul se apropie, iar PSD castiga alegerile", a profetit liderul PSD.

Geoana s-a aratat optimist ca uninominalul nu va fi inlaturat si ca o contestatie a PRM nu va avea succes. "Este clar ca PRM va incerca sa conteste aceasta decizie, dar din punctul nostru de vedere lucrurile sunt extrem de clare, alegeri pe 30 noiembrie si nimeni si nimic nu pot sa impiedice dreptul suveran al romanilor de a-si alege la termen noul Parlament si noul Guvern", a mai spus Geoana.

Presedintele Comisiei de Cod Electoral, liberalul Mihai Voicu, a declarat joi, ca decizia Curtii de Apel confirma ca toate actele normative in baza carora se organizeaza alegerile din noiembrie sunt legale. "Este categoric o victorie a justitiei impotriva indicatiilor date la televizor sau in fata Parlamentului", a mentionat el, adaugand ca este si o victorie asupra adversarilor uninominalului.

Intrebat care sunt variantele pregatite de Executiv in situatia in care Curtea de Apel va decide anularea alegerilor, Voicu a precizat doar ca vointa politica este de a se lua toate masurile pentru ca alegerile sa se desfasoare pe 30 noiembrie, pe legea actuala.

Deputatul PD-L Valentin Iliescu a precizat, ca partidul sau este interesat ca alegerile sa se desfasoare la termen. El a adaugat ca nu doreste sa comenteze o decizie a carei motivatie nu o cunoaste, dar a amintit ca PD-L a criticat public felul in care colegiile din Satu Mare, Constanta, Bucuresti si diaspora au fost delimitate de Guvern. Iliescu a acuzat PSD si PNL ca au creat premizele ca Hotararea de Guvern sa fie contestata.

Senatorul UDMR, Eckstein Kovacs, considera decizia Curtii de Apel ca una "logica" si "previzibila", deoarece comisia parlamentara speciala pentru delimitarea colegilor uninominale a procedat corect cand a solicitat Guvernului sa traseze circumscriptiile in cele trei judete. "Aceasta comisie speciala a solicitat Guvernului delimitarea limitelor circumscriptilor in cele 3 judete, iar acesta avea toate compententele sa o faca", a declarat Eckstein Kovacs.

O alta opinie are senatorul PC Sergiu Andon, presedintele comisiei juridice a Camerei Deputatilor, care il acuza pe presedintele Basescu ca ar fi influentat indirect decizia Curtii de Apel, referindu-se la declaratia acestuia din timpul discursului din sedinta comuna a Parlamentului, in care a sugerat ca Hotararea de Guvern prin care s-au stabilit colegiile uninominale nu este legala. "Cred ca ceea ce a facut sa incline decizia spre aceasta parte a fost avalansa de comentarii anticipate ale presedintelui Romaniei, de care judecatorii tin cont cand sunt in cumpana", a declarat Sergiu Andon.

Sergiu Andon a spus ca solicitarea PRM ar putea fi argumentata juridic, dar repercusiunile unei acceptarii unei astfel de solicitari putea provoca "probleme mari politice". Argumentele in favoarea solicitarii PRM pe care Andon le-a identificat au fost legate de disproportia anumitor circumscriptii, precum si de anumite deficiente in delimitare, care potrivit acestuia au produs omiterea unor zone. Andon a sustinut ca, spre exemplu, in Cluj exista un intreg cartier care nu a fost cuprins in niciunul dintre colegiile uninominale.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.