CSM critica declaratiile presedintelui Basescu si ale premierului Calin Popescu Tariceanu facute, miercuri, fata de procesul privind delimitarea colegiilor uninominale.

Consiliul Superior al Magistraturii considera "inacceptabila" atitudinea presedintelui Traian Basescu fata de procesul aflat pe rolul Curtii de Apel, in situatia in care judecatorii nu au luat inca o decizie legata de cererea PRM de suspendare a HG privind uninominalul.

"Exprimarea neechivoca a presedintelui Romaniei, in sensul ca hotararea Guvernului in legatura cu care se desfasoara judecata cuprinde elemente de ilegalitate, reprezinta o grava atingere adusa autoritatii judecatoresti si principiilor constitutionale privind independenta justitiei si separatia puterilor in stat", se arata intr-un comunicat remis joi de CSM.

Reamintim ca presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara, la TVR, ca, in cazul in care instanta constata elemente de ilegalitate in hotararea privind delimitarea colegiilor uninominale, premierul ar trebui sa-i ceara demisia ministrului Justitiei, Catalin Predoiu,deoarece hotararea are avizul acestuia.

Seful statului a precizat ca a optat pentru o formulare nu atat de ferma cand a vorbit despre acest subiect in Parlament, spunand ca HG "pare a nu respecta rigorile legii", dar a abordat tema bazandu-se pe "echipa de juristi extrem de buni de la Palatul Cotroceni". "Nu am vrut sa formulez o opinie ferma pentru a nu fi suspectat ca am influentat parerea judecatorului", a explicat seful statului.
Seful statului a precizat ca a semnalat problema elementelor de ilegalitate din Hotararea Guvernului pentru ca analiza juristilor a relevat faptul ca aceasta hotarare nu respecta legea in stabilirea unor colegii, "ceea ce o face vulnerabila".

Presedintele a subliniat, insa, faptul ca se va supune si va recunoaste indiscutabil orice hotarare pe care judecatorii Curtii de Apel o vor lua joi in privinta Hotararii de Guvern privind delimitarea celegiilor uninominale.

De asemenea, in alt comunicat remis tot joi de CSM, se critica declaratiile prim-ministrului Romaniei, pe considerentul ca "atitudinea acestuia reprezinta o presiune asupra independentei justitiei".

Premierul Tariceanu a acuzat miercuri partidele ca incearca sa influenteze justitia si ca apeleaza la jocuri de culise pentru ca votul uninominal sa nu fie aplicat, precizand ca Executivul a pregatit masurile astfel incat scrutinul sa aiba loc la data stabilita si in noul sistem de vot.

"Avem masurile pregatite astfel incat alegerile sa fie la termenul prevazut, in sistem de vot uninominal, asa cum Guvernul s-a angajat in fata Parlamentului prin asumarea raspunderii. Stiu ca in acest moment se fac diverse jocuri de culise, se incearca inclusiv influentarea justitiei, ceea ce este foarte grav", a declarat Tariceanu.

In replica, CSM cere premierului "sa precizeze in concret in ce consta presiunile la care a facut referire".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.