Discurs in fata unei sali trei sferturi goale. Presedintele Traian Basescu a fost ignorat de majoritatea parlamentarilor, desi isi anuntase inca de saptamana trecuta venirea in Parlament, pentru a prezenta un raport asupra situatiei politice interne si externe, cu putin timp inainte de scrutinul din toamna. Nici unul dintre liderii partidelor parlamentare nu a asistat la discursul sefului statului.

Contrar asteptarilor, presedintele Basescu a fost punctual la intalnirea cu parlamentarii si a sustinut un discurs de circa 50 de minute in care a vorbit, printre altele, despre coruptie, infrastructura, educatie, sanatate, lipsa unor programe pentru absorbtia fondurilor europene si, nu in ultimul rand, despre apropiata campanie electorala.

Colaboreaza cu un guvern care nu este dependent de oligarhie

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, in plenul Parlamentului, ca va conlucra cu orice guvern care raspunde provocarilor Romaniei de astazi si care nu raspunde intereselor oligarhiei, facand totodata apel la o campanie electorala bazata pe programe si politici. Seful statului a spus ca se asteapta la o campanie electorala care sa fie ocazia confruntarii intre programe si politici, bazata pe solutii realiste, si nu pe promisiuni demagogice. Totodata, el si-a exprimat speranta ca activitatea institutiilor statului nu va fi blocata in urmatoarele luni doar pentru ca la 30 noiembrie vor avea loc alegeri parlamentare.

Partidele nu s-au tinut de cuvant in privinta eliminarii monitorizarii Romaniei

Seful statului a sustinut ca angajamentul asumat de partide cu privire ridicarea monitorizarii Romaniei de catre Comisia Europeana in domeniul justitiei nu a fost demonstrat, ci chiar infirmat de actiunile ulterioare ale acestora. Conform presedintelui, principalul abuz cu care se confrunta romanii in fiecare zi este coruptia. “Coruptia diminueaza increderea romanilor in fiabilitatea statului de drept, iar incapacitatea institutiilor statului de a raspunde acestui fenomen a ajuns sa puna sub semnul intrebarii chiar corectitudinea intrarii Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007”, a spus Basescu. El a remarcat limbajul dublu al unor politicieni care au incercat constant sa blocheze cursul justitiei, tolerand intr-un stat membru UE existenta a doua categorii de cetateni: cei cu protectie politica si cei fara astfel de protectie in fata actului de justitie. El a mentionat ca Romania este cea care a acceptat monitorizarea pe justitie din partea CE, pentru a putea deveni membra a UE la 1 ianuarie 2007.

Republica prezidentiala si sistemul bicameral

Presedintele Traian Basescu a declarat ca, dupa intrarea in UE, a devenit evidenta nevoia schimbarii Constitutiei si ca seful statului nu trebuie sa fie automat sustinatorul republicii prezidentiale, asa cum nici senatorii nu trebuie neaparat sa sustina sistemul bicameral. “Romanii privesc cu ingrijorare modul de functionare si de colaborare intre principalele institutii ale statului roman. Regimul are sincope sau produce crize. Cel mai grav eveniment a fost cel al suspendarii abuzive din functie a presedintelui Romaniei. Momentul a fost depasit in mod democratic datorita rezultatului referendumului de demitere a presedintelui.

Institutiile de ordine publica, fara autoritate

Presedintele a mai afirmat ca se constata o lipsa cronica de autoritate a institutiilor care au atributii in mentinerea ordinii publice, mentionand ca localitati mari sau cartiere ale acestora sunt controlate de grupuri infractionale. Basescu a mentionat ca, potrivit statisticilor, in ultimii ani a crescut in mod ingrijorator “numarul infractiunilor de omor cu vatamare corporala cu folosirea armelor”. El a spus ca numarul infractiunilor cu violenta in care sunt folosite arme a crescut, in 2008, de aproape doua ori. Seful statului a apreciat ca autoritatile nu mai trebuie sa tolereze comportamentul violent. Basescu a subliniat ca in localitati mari sau in cartiere ale acestora autoritatea publica este adesea absenta sau total ineficienta, zonele fiind controlate de grupuri infractionale, clanuri de tip mafiot sau gasti de cartier. Presedintele a adaugat ca fenomenul impunerii abuzive de taxe de protectie a luat amploare.”Astfel de comportamente trebuie sa dispara. Amplificarea criminalitatii este insa un fenomen mai general”, a spus seful statului.

Resurse alocate ineficient

Potrivit lui Basescu, Romania are doua deficite majore: unul de alocare eficienta a resurselor si unul de democratie, cele doua determinandu-se unul pe altul. “Pentru ca nu alocam eficient resursele, nu reusim sa consolidam statul democratic. Pe de alta parte, pentru ca nu avem suficienta democratie politica, economica si sociala, nu reusim sa alocam si sa utilizam eficient resursele. Ca urmare, in viata sa publica si privata, cetateanul pierde pe toate planurile - politic, economic, social si cultural”, a spus seful statului. Presedintele a mai spus ca structura economiei este “una dintre cele mai inapoiate” din cadrul Uniunii Europene. “30% din populatia ocupata a tarii lucreaza in agricultura, ceea ce inseamna cel putin de doua ori mai mult decat in restul statelor membre. Practic, productivitatea muncii din agricultura si randamentele la hectar sunt foarte mici. Spre exemplu, in anul 2005, in domeniul cerealier - in care Romania are cele mai bune conditii naturale din Europa-, productia medie de porumb la hectar a fost de circa 3.950 de kilograme, in timp ce in Germania a fost de peste 9.200 de kilograme. In concluzie, Romania aloca ineficient cel mai important factor de productie: mana de lucru”, a adaugat Basescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.