Presedintele Traian Basescu va adresa astazi plenului reunit al Parlamentului, un mesaj pe teme de politica interna si externa, fiind de asteptat, potrivit unor surse politice, ca din discursul sefului statului sa nu lipseasca criticile la adresa Parlamentului si Guvernului, relateaza NewsIn.

Potrivit surselor citate, presedintele va prezenta propria viziune despre guvernare, raportandu-se la cea actuala, care nu o data a fost supusa tirului acuzatiilor prezidentiale. De altfel, seful statului a pregatit terenul pentru intalnirea cu senatorii si deputatii printr-un discurs sustinut marti seara, cu ocazia conferintei de aniversare a 15 ani de la infiintarea Camerei de Comert americane, in care a lansat un atac indirect la adresa clasei politice. Basescu a apreciat, in expunerea despre un stat modern, ca Guvernul nu trebuie sa negocieze cu grupurile de interese in detrimentul cetatenilor, iar parlamentul sa adopte legi in interesul unora, defavorizandu-i pe ceilalti.

Totodata, seful statului a invocat lipsa de preocupare pentru viitor a clasei politice, care prefera "invocarile demagogice ale viitorului in care totul arata minunat dar este este dezlanat si irealizabil".

Basescu a apreciat, in context, ca "daca partidele noastre ar fi mai solide, ele ar trebui sa vada in ce mod pot fi corelate viziunile cetatenilor. Ca sa poata face asa ceva partidele ar trebui sa fie aproape de cetateni, sa ii asculte, sa le sintetizeze opiniile pentru a le face apoi accesibile tuturor prin prisma diverselor sensibilitati politice", a precizat Basescu. El a vorbit si despre nevoia de transparenta a statului roman, nevoia de modernizare, dar si de predictibilitate, aratand ca textul constitutional trebuie sa prevada proceduri si mecanisme de depasire a crizelor din cadrul unui regim si un echilibru al puterilor.

Tonul critic al presedintelui nu ar fi o premiera, seful statului acuzand in nenumarate randuri Guvernul care sta la masa cu grupurile de interese si afirmand despre Parlament ca face legi pentru infractori.

In 8 septembrie, presedintele Traian Basescu a solicitat conducerilor Camerei Deputatilor si Senatului sa se adreseze Parlamentului pe data de 24 septembrie pe teme ce vizeaza politica interna si externa a Romaniei. Birourile permanente reunite ale Parlamentului au aprobat, saptamana trecuta, solicitarea sefului statului.Potrivit art.88 din Constitutie, presedintele Romaniei adreseaza Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii.

Ultima oara cand presedintele s-a adresat Parlamentului a fost anul trecut, pe 30 mai, dupa suspendarea sa. Atunci, el a declarat ca rezultatul din 19 mai, intr-o democratie autentica, ar trebui sa duca la demisia Guvernului si declansarea alegerilor anticipate si a subliniat ca vointa poporului este in acest moment deturnata de catre clasa politica. Totodata, el a propus ca baza de formare a unui nou Guvern -in cazul in care Cabinetul Tariceanu II nu demisioneaza si nu se convoaca anticipate- rezultatul alegerilor parlamentare din 2004 si cel al referendumului de la 19 mai.

Anterior, in februarie, inainte de suspendarea sa, Basescu a consultat deputatii si senatorii in legatura cu organizarea unui referendum pentru votul uninominal. De asemenea, unul dintre momentele importante in care seful statului s-a adresat Parlamentului a fost in decembrie 2006, cu ocazia prezentarii Raportului Tismaneanu privind condamnarea comunismului, sedinta ce a fost boicotata de presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.