Degetul acuzator indreptat spre PNL pierde esentialul. Reactiile politicienilor sunt, adeseori, mimetice si rateaza rudimentar fondul problemei. Mai adaugam slaba percutie a televiziunilor si a presei romanesti la semnalele externe, nepartizane nici cu stanga, nici cu dreapta romaneasca, si ajungem la o dezbatere primitiva in forma si continut.

De fapt, cele mai grave erori ale actualului guvern, care cutremura orice cetatean, sunt atacul continuu la statul de drept si subminarea independentei justitiei. Aici a abdicat masiv guvernul Tariceanu. Aici s-a indepartat de programul Aliantei D.A. care a castigat alegerile promitand ca statul de drept va reveni in matca lui normala, ca justitia va fi egala pentru toti si ca actele de coruptie din perioada guvernarii Nastase vor ajunge in justitie. PNL si Tariceanu si-au incalcat aceste promisiuni facute electoratului si au tradat, ajutand personaje anchetate din PSD, dar si din propriul partid sa fuga de justitie.

In perioada opozitiei, PNL a denuntat, cel putin formal, ca sub guvernarea PSD atacul la statul de drept devenise regula. Acum PNL a uitat asta si a chemat in ajutor acelasi PSD din 2000-2004, profund nereformat si nociv pentru democratie.

Toate acestea au starnit o mare ingrijorare si la Brussels. Dovada stau avertismentele repetate ale Comisiei Europene. Abandonarea luptei impotriva coruptiei a dus la perceptia ca admiterea Romaniei in UE ar fi o "mare eroare".

PNL-ului ii reprosez o alta culpa capitala: a compromis credibilitatea unei guvernari de dreapta, permitand PSD, un partid ce parea in pragul imploziei, sa revina in preferintele electoratului. Agatati de putere, numai si numai din interese personale, s-au lasat vesnic santajati de PSD. Asa s-a ajuns la concesii care, pe de o parte, au ridicat scorul celui din urma, pe de alta parte, au grevat grav economia tarii de alocarea eficienta a resurselor.

Tentativele parlamentare si reusitele legislative apara in continuare impostura, coruptia mica si mare, la toate nivelurile. Rezultatul? Situatia proprietatii este inca neclarificata, reforma justitiei, reforma constitutionala si a sistemului politic lipsesc. Continuam sa platim spaga pentru serviciile publice, iar drepturile noastre, ale cetateanului, sunt doar mimate. Iata aici, de pilda, cum este vazuta din exterior coruptia in Romania.

Pe de alta parte, mediocritatea guvernarii actuale este de notorietate. Educatia si infrastructura au fost integral compromise, in pofida punerii la dispozitie a celor mai mari bugete in ultimii 20 de ani. Sistemul sanitar se afla la cote de avarie. Agricultura, turismul si cultura aidoma. Guvernul actual alimenteaza senin gauri negre si risipeste banul public.

Sacrifica, in egala masura, absorbtia si folosirea eficienta a fondurilor europene. Daca am pornit la drumul acestei guvernari cu o datorie externa de putin peste 20 de miliarde euro, acum ne situam la circa 64 de miliarde euro. Aceasta s-ar fi justificat pentru anul 2013, in conditiile in care dublam fondurile europene cuvenite si absorbite integral, de 32 miliarde euro, cu un efort public national similar, provenind din imprumuturi. Cu cele 64 miliarde euro am fi reusit modernizarea Romaniei. Dar nu s-a intamplat asa.

Pensionarii reprezinta in viziunea PNL viitorul Romaniei. S-au acumulat dezechilibre economice majore, generate de consumul irational de resurse, pana la limita indulgentei, iar bugetul Romaniei este acum desfigurat si aruncat cu nonsalanta spre procedura de deficit excesiv, de peste 3% din PIB. Abordarea politicianista si voluntarista a guvernului Tariceanu a sacrificat cu buna stiinta interesele generale si pe termen lung ale Romaniei.

***
Andreea Vass este doctor in economie, cercetator la Institutul de Economie Nationala al Academiei Romane si colaborator la Facultatea de Relatii Economice Internationale a Academiei de Stiinte Economice. A fost consilier in cadrul Departamentului de Politici Economice si Sociale al Administratiei Prezidentiale, iar incepand cu luna decembrie a anului trecut, este consilier in cadrul Parlamentului European. Andreea Vass este, de curand, membra PDL.


Despre autor:

blog.fabricadebani.ro

Sursa: blog.fabricadebani.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.