Presedintele Traian Basescu a primit, duminica, din partea presedintelui Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, o publicatie veche cu titlul "Alfabetul secuilor si Slovele cirilice", precum si un sort folosit de Tamas in campania electorala trecuta, transmite corespondentul NewsIn.

"I-am inmanat d-lui presedinte o publicatie a Academiei Romane, din 1905, din colectia mea personala, si anume "Alfabetul secuilor si Slovele cirilice", scrisa de Ioan Puscariu. I-am daruit si un sort de campanie, l-a luat la Bucuresti", a declarat duminica Tamas Sandor.

Pe sortul cu pricina scrie in limba maghiara "Sa le-o coacem impreuna!" si a fost distribuit pe durata campaniei electorale pentru alegerile locale cu ocazia unui eveniment culinar.

Duminica, primarii din orasul Covasna, municipiul Sfantu-Gheorghe, Intorsura Buzaului, Odorheiu Secuiesc, Toplita (acestea doua din urma din Harghita), presedintele CJ Harghita si cel al CJ Covasna si prefectul Gyorgy Ervin din Covasna s-au intalnit cu presedintele Traian Basescu la vila de protocol din statiunea Covasna, unde au fost invitati de seful statului. Acolo, participantii au atins subiecte legate de infrastructura, privatizari, sistem de invatamant sau politica.

Reprezentanti ai UDMR au vorbit despre "autonomia asimetrica" la intalnirea cu presedintele Basescu

"Noi am spus ca sprijinim autonomia asimetrica, ca fiecare regiune sa aiba autonomia pe care si-o doreste. Daca unii doresc sa aiba mai multa autonomie, sa aiba, daca mai putin, atunci mai putin", a declarat primarul municipiului Sfantu-Gheorghe, Antal Arpad, alaturi de presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor.

Potrivit acestuia, la intalnire s-a discutat si despre descentralizare, ideea prezentata fiind aceea ca nu s-au facut acei pasi necesari si exista multe probleme, prin urmare acest proces de descentralizare trebuie accelerat.

Autoritatile covasnene au discutat cu Basescu despre invatarea limbii romane de catre elevi maghiari

"Desigur exista manuale specifice pentru acei tineri din clasa I-VIII, insa sistemul e la fel, trebuie schimbat. Copiii maghiari trebuie invatati limba romana parca ar fi o alta limba si nu limba lor materna", a declarat presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, cu mentiunea ca trebuie schimbat sistemul de invatamant in acest sens, transmite corespondentul NewsIn.

In acelasi context, primarul Antal Arpad a accentuat ideea ca nu este buna folosirea termenului de invatare a limbii romane ca pe o limba straina, ci "ca o alta limba". "Interesul nostru, al politicienilor maghiari, este ca toti maghiarii sa invete sa vorbeasca limba romana", a declarat Antal.

Presedintele Traian Basescu a parasit duminica statiunea Covasna, dupa ce a petrecut aici doua zile, alaturi de sotia sa, Maria Basescu. Vizita a fost una privata si a cuprins si localitati din judetul Harghita, o vizita la Spitalul de Cardiologie si un gulas secuiesc la un restaurant din Sfantu-Gheorghe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.