Daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, democrat-liberalii ar obtine 39% din voturi, urmati de PSD cu 25% si PNL cu 20%, in vreme ce liderul PD-L Theodor Stolojan este dorit drept premier tot de 39% dintre romani, releva un sondaj INSOMAR.

Potrivit NewsIn, sondajul de opinie INSOMAR, realizat in perioada 12-17 septembrie, pe un esantion reprezentativ de 1 488 de persoane, arata ca, in cazul in care duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, cele mai multe voturi le-ar obtine candidatii PD-L, lupta electorala urmand a fi dusa tot intre cele trei formatiuni politice care s-au impus in scrutinul local, din iunie-PD-L, PSD si PNL, in vreme ce PRM, UDMR, PNG si PC se afla sub pragul electoral. Sondajul nu ia in calcul alianta PSD-PC.

La intrebarea "daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare cu candidatii carui partid ati vota?" 39% dintre respondenti indica PD-L, 25% PSD, 20% PNL. PRM se situeaza pe locul patru cu 4%, urmat de UDMR cu 4%, PNG cu 3%, PCM si PC cu 1 %, in vreme ce taranistii figureaza sub 1%.

Evolutia intentiilor de vot comparativ cu luna iulie arata ca cea mai mare crestere o are PNL, urmat de PD-L, in vreme ce PSD scade aproape doua procente. Astfel, PD-L avea in iulie 38,5% si a ajuns la 39,4%, PSD avea 26,4 si a ajuns la 24,7 %, iar PNL avea in iulie 16,1 % si a urcat la 19,9%.

Intrebati care ar fi personalitatea politica cea mai potrivita sa conduca Guvernul dupa alegeri, 39% dintre persoanele intervievate au optat pentru Theodor Stolojan, scor identic cu cel obtinut de formatiunea sa. Mircea Geoana ar fi potrivit pentru 31% din electorat. Actualul premier si liderul liberal Calin Popescu Tariceanu se situeaza pe locul al treilea cu 26%, un procent superior PNL. 5% ar opta pentru altcineva.

58% dintre romani sunt satisfacuti de activitatea presedintelui Traian Basescu, in timp ce doar 33% sunt multumiti de Executiv.

71% dintre romani se declara indiferenti fata de culoarea politica a guvernarii, important fiind ca Executivul sa fie eficient. De altfel, 59% dintre ce intervievati nu se considera "nici de dreapta, nici de stanga" din punctul de vedere al optiunilor politice.

Sondajul mai arata ca 84 la suta dintre cetatenii cu drept de vot isi doresc ca Romania sa ramana republica, iar presedintele sa fie ales direct de catre popor - 96%.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1488 de persoane reprezentative pentru populatia de peste 18 ani, pe baza chestionarelor administrate la domiciliul intervievatilor. Au fost intervievate persoane din 51 de localitati urbane si 50 rurale din 40 de judete, eroarea maxima fiind de 2,8%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.