Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, ar putea prelua postul de presedinte al Curtii de Conturi, in urma negocierilor dintre PNL si PSD convenindu-se ca functia sa revina pesedistilor, insa o decizie finala va fi luata dupa promulgarea legii, au declarat pentru NewsIn surse parlamentare.

Astfel, Nicolae Vacaroiu ar urma sa devina presedintele Curtii de Conturi, iar PNL sa obtina cel putin un post de vicepresedinte. Presedintele Senatului va lua insa o decizie finala dupa promulgarea Legii de catre presedintie. Pana atunci, varianta oficiala este aceea ca Vacaroiu isi va incheia mandatul de presedinte al Senatului si va candida pentru un colegiu de Senat in Arges. De asemenea, oficial nu s-a incheiat niciun protocol care sa fie semnat de toate partidele parlamentare, in conditiile in care functiile se impart in functie de algoritmul politic, potrivit legii membrii Curtii de conturi fiind numiti de Parlament.

Potrivit surselor citate, in PSD s-a mai discutat despre subiectul preluarii presedintiei Curtii de Conturi. In acest context, au existat unii social-democrati foarte nemultumiti, deoarece Nicolae Vacaroiu nu prea ar face munca de partid, dar ar avea pretentii la diverse functii. Pe de alta parte, sustin aceleasi surse, presedintele PSD Mircea Geoana ar fi dispus sa-i dea postul lui Vacaroiu, un apropiat al lui Ion Iliescu, pentru a-l linisti pe presedintele de onoare si a-i limita atacurile la adresa conducerii partidului inaintea alegerilor. In plus, pesedistii sunt nemultumiti si de faptul ca aceste chestiuni nu se discuta in interiorul partidului, iar hotararile se iau in cerc restrans.

Senatorii au decis miercuri, cu unanimitate de 113 voturi, ca activitatea Curtii de Conturi sa se desfasoare in baza unui regulament propriu, parlamentarii PSD, PD-L, PNL, UDMR si PRM respingand astfel principala obiectie a presedintelui Basescu.

In iunie, odata cu cererea de reexaminare, Basescu a cerut si sesiune extraordinara a Parlamentului pentru legea Curtii de Conturi, in conditiile in care votul plenului comun pentru prelungirea mandatului membrilor Curtii fusese considerat invalid, iar institutia putea ramane blocata pe timpul vacantei parlamentare. La inceputul lunii iulie, conducerea Parlamentului a decis ca mandatul membrilor Curtii de Conturi va fi prelungit pana pe 30 septembrie. Situatia conducerii Curtii de Conturi este disputata inca de la schimbarea puterii in 2004, iar modificarea Legii a trenat de atunci in Parlament. Daca ar deveni presedinte al Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu ar trebui sa demisioneze din functia de presedinte al Senatului. Promulgarea Legii ar putea insa fi intarziata de o sesizare la CCR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.