In afacerea “Palatul de Justitie”, Monica Macovei vrea sa se adreseze procurorilor

Ministerul Justitiei ar putea formula o sesizare penala in cazul afacerii "Palatul de Justitie", daca aceasta nu va fi facuta de controlorii Curtii de Conturi. Raportul final al Curtii este asteptat in aceasta saptamina.

"Am luat legatura cu reprezentantii Curtii de Conturi care au precizat ca, in aceasta saptamina, vor prezenta si raportul final privind contractul pentru renovarea Palatului de Justitie si vor lua o decizie cu privire la sesizarea penala. In situatia in care Curtea de Conturi nu va face sesizarea, avem in calcul ca aceasta sa fie facuta de Ministerul Justitiei, avind in vedere faptul ca, cel putin in raportul preliminar, sint sesizate aspecte cu caracter penal", ne-a declarat ministrul Monica Macovei.

Mugur Ciuvica: Opriti afacerea "Palatul de Justitie"!

Intr-o scrisoare deschisa, Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice, i-a cerut ieri premierului Calin Popescu-Tariceanu sa opreasca afacerea "Palatul de Justitie" si sa sesizeze institutiile statului in privinta ilegalitatilor comise de cei implicati.

"Un raport al Curtii de Conturi referitor la contractul pentru lucrarile la Palatul de Justitie confirma acum toate neregulile pe care le-am semnalat cu privire la aceasta afacere, inca din 7 august 2003. (...) Prin urmare, va solicit, domnule prim-ministru, sa puneti in aplicare ceea ce ati declarat public si sa anulati in cel mai scurt timp contractul pentru refacerea Palatului de Justitie. Va solicit sa faceti public atit contractul, cit si modul in care au fost cheltuiti banii publici pina in acest moment. De asemenea, va solicit sa sesizati institutiile statului despre ilegalitatile comise de cei implicati in afacerea "Palatul de Justitie", in primul rind de semnatara contractului, Rodica Mihaela Stanoiu, fost ministru de justitie", se arata in scrisoarea deschisa semnata de Mugur Ciuvica.

Curtea de Conturi: Raportul final ar putea contine si recomandari

"Nu ne putem pronunta inca asupra raportului final privind renovarea Palatului de Justitie, deoarece acesta nu este incheiat deocamdata. Este posibil ca forma finala a raportului sa cuprinda mici modificari, dar si solutii propuse de controlorii fiscali", ne-a declarat Camelia Nuta, purtator de cuvint al institutiei. "Avind in vedere si alte raporturi ale Curtii de pina acum, este posibil ca forma finala a raportului sa cuprinda chiar si o serie de recomandari care sa vizeze modificari legislative, pe care controlorii Curtii sint abilitati de lege sa le formuleze", a mai precizat purtatorul de cuvint.

Termen-limita: septembrie 2005

Termenul-limita pentru finalizarea lucrarilor la Palatul de Justitie este septembrie 2005 si nu aprilie 2005, asa cum era prevazut si contractul initial.
"In noiembrie 2004, Ministerul Justitiei si asociatia Bouygues Batiment - SC ACMS SA au incheiat un act aditional care prevede prelungirea contractului initial de executie a lucrarilor pina in septembrie 2004. Prin urmare, asociatia nu poate fi sanctionata prin plata unor penalitati, pentru prelungirea termenului initial", ne-a declarat Teodora Zabava, purtator de cuvint al Ministerului Justitiei.

Curtea de Conturi a intocmit un raport preliminar referitor la contractul pentru renovarea Palatului de Justitie. Documentul se rezuma doar la a constata diferentele dintre prevederile legale si modul de actiune al reprezentantilor Ministerului Justitiei, condus de Rodica Stanoiu, insa nu lanseaza acuzatii si nici nu propune solutii. Din raport reiese ca fostul ministru al justitiei a incalcat legea in legatura cu derularea unui credit extern de 34 de milioane de euro, destinat renovarii Palatului de Justitie. Semnele de intrebare si abuzurile sesizate de controlorii Curtii de Conturi duc la concluzia ca in afacerea "Palatul de Justitie" cheltuielile au fost "umflate" nejustificat de cei care au intocmit contractul.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.