Premierul Tariceanu a prezentat astazi bilantul celor patru ani de guvernare, sustinand ca salariile au crescut cu 60% in doi ani, pensia medie va avea, la final de mandat, o valoare de 2,5 ori mai mare decat in 2004, iar somajul a atins cel mai scazut nivel de dupa 1990.
Tariceanu a precizat ca dintre cele 930 de angajamente asumate de Guvern la inceput de mandat, 95% au fost realizate. Desi nu a facut niciun fel de referire la programul de guvernare al defunctei aliante PNL-PD si la sloganul folosit in campania electorala din 2004, Tariceanu a insiruit statistici conform carora romanii au ajuns <<sa traiasca bine>> dupa patru ani in care a condus Executivul. Astfel, guvernantii au sustinut ca Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste creseterea economica, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor ar putea ajunge de la 2800 de euro in 2004 la 6500 de euro in 2008, potrivit estimarilor pentru anul in curs.

Raportul prezentat de premierul Tariceanu arata ca "angajamentul politic de a mari pensiile cu 30% a fost cu mult depasit". Datele prezentate arata ca pensia medie din sistemul de asigurari sociale de stat va ajunge in decembrie 2008 la 680 de lei, fiind de aproximativ 2,5 ori mai mare decat cea din decembrie 2004 (252 de lei). De asemenea, pentru a fi eliminate inechitatile dintre pensionari, au fost recalculate peste 3,5 milioane pensii. Valoarea punctului de pensie va fi de 697,5 lei in decembrie 2008, fata de 286,9 lei in decembrie 2004.

In ceea ce priveste salariile, guvernantii arata ca, desi programul de guvernare (pe patru ani) prevedea o crestere a salariilor de 60%, tinta a fost depasita in numai doi ani. Astfel, salariul mediu net raportat in 2008 este de 1260 de lei, comparativ 598,6 lei in 2004, in conditiile unei inflatii medii de circa 7% in perioada 2005-2008.

Potrivit raportului, rata somajului a ajuns la cel mai scazut nivel de dupa 1990, respectiv 3,8% in iunie 2008 fata de 6,3% in decembrie 2004. In intervalul 2005 - 2008 au fost create aproape 600 de mii de locuri noi de munca.

In 2008, numarul de locuinte terminate este, potrivit raportului, de 60.000, iar in 2004 a fost la aproape jumatate - 30.127.

Potrivit raportului, Romania se afla pe locul I in Europa in ceea ce priveste cresterea economica. Astfel, arata documentul, cresterea economica medie in perioada 2005 - 2007 a fost de 6%, in ciuda calamitatilor naturale - inundatii si seceta. In ceea ce priveste strict activitatile neagricole, cresterea economica medie in aceeasi perioada a fost de 7,8%.

In privinta anului in curs, in primul semestru din 2008 cresterea Produsului Intern Brut (PIB) a fost de 8,8%, inregistrandu-se un record absolut al perioadei postdecembriste. Potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), economia Romaniei ar putea creste cu circa 9% in 2008.

Documentul arata ca PIB-ul Romaniei era in 1996 de 28,2 miliarde de euro, in 2000 de 40,3 miliarde de euro, in 2004 de 60,8 miliarde de euro, iar estimarile indica o valoare a PIB de 140 de miliarde de euro in 2008.

Raportul prezentat de Guvern arata ca introducerea cotei unice de 16% a dus la cresterea veniturilor bugetare din impozitul pe profit cu 62,8% in 2007 comparativ cu 2004 si o dublare a veniturilor bugetare din impozitul pe venit in 2007 fata de 2004.

Pe langa reducerea cotei impozitului pe profit si pe venit de la 25% la 16%, Guvernul a redus totodata si cotele de contributii sociale cu zece puncte procentuale.

Datele prezentate indica investitii straine directe in Romania in valoare de peste 35 de miliarde de euro in perioada 2005-2008, valoarea lor fiind de doua ori mai mare decat in intreaga perioada 1991 - 2004.

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a precizat in discursul sustinut cu ocazia prezentarii raportului, ca rezultatele economice au fost obtinute in contextul unor conditii climatice vitrege (seceta, inundatii), in situatia cresterii concurentei pe piata interna dupa aderare, a socului inflationist determinat de cresterea preturilor la alimente si enegie si a crizei financiare si imobiliare din SUA, Spania si Marea Britanie.

Premierul Tariceanu a refuzat miercuri sa comenteze contributia ministrilor PNL, PD, UDMR si a celor independenti la realizarea programului de guvernare, precizand ca nu face aprecieri de ordin politic si adaugand ca nu a fost premierul Cabinetului Tariceanu I sau Tariceanu II,ci premierul Romaniei.

"Eu am facut o prezentare care este foarte serioasa, obiectiva, bazata pe o analiza profunda. Nu fac aprecieri de ordin politic, le-am facut in trecut si poate le voi face cu alte ocazii. Astazi vreau o discutie serioasa asupra acestor date pe care noi aveam obligatia sa le prezentam romanilor", a declarat Tariceanu. El a adaugat ca nu a fost prim-ministrul Guvernului Tariceanu I sau II, asa cum a catalogat presa Cabinetul inainte si dupa ce PD a fost scos de la guvernare, ci prim-ministrul Guvernului Romaniei.

Premierului i s-a cerut de catre ziaristi sa cuantifice contributia ministrilor PNL, PD, UDMR si independenti la realizarea programului de guvernare.

De asemenea, premierul Tariceanu spera ca raportul privind bilantul guvernarii sa fie de folos initiatorilor motiunilor simple la adresa Guvernului si i-a cerut ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, sa le trimita cate o copie a raportului, cu autograf, pentru a face o comparatie cu guvernarea anterioara.

Presedintele PD-L, Emil Boc, a catalogat raportul primului ministru drept unul care arata ineficienta actului de guvernare, transmite corespondentul NewsIn.

"Este un bilant al ineficientei si proastei guvernari. Daca ar trebui sa dau un singur nume acestui raport i-as spune <<Raportul celor cinci kilometri de autostrada>>, care spune totul despre performanta si eficienta acestui Guvern", a declarat Emil Boc in cadrul unei conferinte de presa de la Cluj.

Presedintele democrat-liberal a tinut sa sublineze ca rezultatul cresterii economice mentionate de premier este meritorul sectorului privat si al introducerii cotei unice, o idee lansata de PD.

"Practic toate sectoarele publice administrate de Guvern se afla in pragul falimentului, ca vorbim de sanatate, ca vorbim de educatie, de agricultura, de infratuctura, domeniile pe care le-a gestionat Guvernul din bani publici sunt domenii aflate in prag de faliment, in prag de dezastru. Reusitele din acest mandat, in fapt, sunt ale sectorului privat, singurul care a reusit sa aduca crestere economica in Romania", a spus presedintele democrat-liberal.

Acesta a subliniat ca, dupa plecarea PD-ului de la guvernare, "Guvernul Tariceanu s-a intors la practicile Guvernului Nastase de incurajare a coruptiei, de protejare a persoanelor certate cu legea penala, de mita electorala, asa cum s-a vazut la alegerile locale si in celelalte alegeri".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.