Un test printre liderii partidelor romanesti care vor sa adere la curentul popular european arata ca multi nu stiu cine este seful PPE, confundindu-l cu seful social-democratilor, Poul Nyrup Rasmussen. Asta atunci cind nu fac confuzie intre grupul popular din Parlamentul European si inexistentul Grup Crestin-Democrat European, inventat de "Cotidianul" pentru ei.

Vicepresedintele si purtatorul de cuvint al partidului lui Dan Voiculescu, Bogdan Ciuca, i-ar prezenta lui Rasmussen, daca l-ar intilni, "realizarile pe toate palierele, pentru a dovedi tendintele pozitive ale Romaniei din ultimii ani". Cit despre dilema populari sau crestin-democrati, Ciuca nu se pronunta asa, cu una cu doua: "Eu nu sint un partid, fac parte dintr-un partid, si la momentul oportun, cind se va discuta in partid acest aspect si vom fi informati, voi lua o decizie", spune el.

Vicepresedintele Renica Diaconescu i-ar spune sefului popularilor, Rasmussen, ca "Romania merita sa fie primita pentru a o scoate din izolarea in care se afla". Cit despre afilierea PC la grupul popular sau la cel crestin-democrat, Diaconescu are o optiune clara, sprijinita pe niste cunostinte despre care singur admite ca sint cam vagi: "Eu cred ca la grupul popularilor, pentru ca este un grup mai mare, cu mai multe fractiuni, PPE este o parte din acest grup, sint si conservatori si altii. Nu cred ca ideea crestin-democrata ne-ar interesa pe noi... Dar am impresia ca acestia sint tot in grupul popular, cred, o fractiune in grupul popular, pentru ca aici au incercat sa intre si taranistii. Este un grup eterogen, e ceva mai ciudat".

Cornelia Ardelean, vicepresedinte, crede ca "popularul" Rasmussen ar trebui convins ca Romania are probleme, dar nu de amploarea la care sint prezentate acestea la nivel european. Cind vine vorba despre grupul parlamentar caruia ar trebui sa i se afilieze PUR, Ardelean opteaza pentru "partidul popular" si nu pentru "crestin-democrati". Ioan Tundrea, vicepresedinte conservator, este si el convins ca Rasmussen este liderul popularilor. Mai mult, el crede ca acesta ar putea fi convins chiar de "schimbarile politice care au loc, de partidele care se orienteaza pentru o doctrina populara, cum este PUR". Un alt viceumanist, Radu Terinte, i-ar spune lui Rasmussen ca "Romania nu este o tara care vine numai sa culeaga valori europene, ci are si ce oferi Europei".

"Noi sintem romani. Punct"

La PPRM, partid care face demersuri insistente pentru a fi primit in PPE, a fost prins in flagrant de necunoastere tocmai liderul grupului din Camera Deputatilor si unul dintre cei mai vizibili vicepresedinti, Lucian Bolcas. Acesta i-ar aduce liderului popularilor, Rasmussen, un singur argument pentru a-i spulbera retinerile fata de Romania: "Noi sintem romani. Punct". Cit despre alegerea dintre populari si crestin-democrati, Bolcas nu are dubii: "Optiunea noastra este spre grupul parlamentar al Partidului Popular European".

Pedistii cad in "capcana Rasmussen"

Cel putin trei parlamentari PD i-ar aduce argumente in favoarea Romaniei "domnului presedinte al PPE, Rasmussen", chiar daca, de fapt, acesta este presedinte al PES. "Eu sint convinsa ca domnia sa nu poate sa nu sprijine Romania, chiar daca deocamdata nu exista reprezentanti ai curentului popular in Parlamentul de la Bucuresti", crede Nicolae Neagu, senator PD de Sibiu. Colegul sau de Focsani, Jan Vraciu, spune ca "nu il cunoaste personal" pe dl Rasmussen, pentru ca este abia la primul mandat, iar deputatul PD de Braila, Horia Vasioiu, crede ca trebuie facut lobby si pe linga Rasmussen, dar nu numai. "De ce credeti ca ar trebui sa discut cu domnul Rasmussen, si nu sa discut si cu partea cealalta? Trebuie sa vorbim cu absolut toti liderii grupurilor. Este adevarat, la PPE au fost mai multe reticente in legatura cu Romania, si daca ne facem treaba putem intra in 2007", afirma deputatul democrat. Horia Vasioiu, mai spune ca nu s-ar pronunta in legatura cu afilierea. "Nu vreau sa iau eu o hotarire fara a consulta intii organizatia, dar si optiunea crestin-democrata mi se pare viabila", spune el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.