Evaluarea calitatii educatiei a fost un esec, se plang cei de la PD-L. "Modul in care a fost organizat Bacalaureatul a fost apogeul manifestarii incompetentei, amatorismului si iresponsabilitatii celor ce conduc ministerul Educatiei", se arata in motiune, autorii caracterizand Bacalaureatul din 2008 drept "un scandal national".

Invatamantul nu serveste nevoile pietei muncii, iar diplomele emise de universitati sunt "hartii fara acoperire in cunostinte, deprinderi si aptitudini", mai critica pedelistii. Administratia scolara a fost politizata fara precedent prin indepartarea abuziva si ilegala din functii a inspectorilor si directorilor de alta orientare politica decat cea a ministrului si numirea la fel de abuziva si ilegala a clientelei politice, prin concursuri trucate, arata textul supus votului deputatilor.

"Banii publici sunt folositi fara nicio retinere pentru mita electorala, singura speranta a liberarilor de a mai obtine ceva voturi pentru a putea ramane pe scena politica", mai declara parlamentarii PD-L. "A sasea parte din suma totala alocata la nivel national pentru lucrari de reparatii si intretinere a unitatilor de invatamant a fost directionata care judetul Iasi, iar partea cea mai insemnata a acestor sume a luat calea primariilor din colegiul in care candideaza Adomnitei", avertizeaza semnatarii motiunii.

Banii pentru educatie au fost irositi

Potrivit deputatilor democrat-liberali, Guvernul, desi a beneficiat de cel mai mare buget post decembrist pentru educație, a inregistrat o serie de esecuri precum: nu a reusit o executie bugetara care sa asigure o baza materiala de calitate, nu a reusit stoparea improvizatiilor din sistem, nu a reusit adoptarea unui nou cadru legislativ care sa asigure structura necesara dezvoltarii unui invatamint de calitate, nu a reusit crearea Cadrului Național al Calificarilor, nu a reusit sa mareasca substantial atractivitatea profesiilor didactice, nu a reusit reformarea metodelor de promovare in invatamintul superior, nu a reusit utilizarea eficace a fondurilor disponibile in sistemul de cercetare-dezvoltare, nu a reusit sa sporeasca atractivitatea scolii, contribuind la o mare rata a abandonului scolar, nu a reusit sa scada violenta in scoli, nu a reusit sa scada abandonul scolar, nu a reusit ss obtina cresterea calitatii invatamintului, atat preuniversitar cat si universitar, nu a reusit sa identifice si sa anihileze bresele sistemului care permit coruptia in mediul scolar si universitar.

Semnatarii motiunii admit ca banii alocati educatiei au fost mai multi ca anul trecut, insa critica eficienta cheltuirii acestor sume sau lipsa de transparenta in alocarea lor. Procedurile greoaie, complicate si netransparente, alocarea tarzie a banilor, au facut ca, in noiembrie 2007, 200 milioane de euro destinati infrastructurii din educatie, necheltuiti, sa se intoarca la buget, se arata in documentul PD-L.

"Pachetul de legi al educației se încadrează foarte bine în simbolul eminescian: <<Era pe când nu s-a zarit,/ Azi il vedem, si nu e>>", noteaza deputatii democrat-liberali. Pachetul de legi “carpeste” doar vechile legi, dar nu aduce o viziune noua si europeana asupra educatiei din Romania, iar scopul adoptarii lor a fost pur politicianist, avand ca unic obiectiv campania electorala pe bani publici, mai sustine textul motiunii.

"In concluzie, oricati bani s-ar aloca educatiei si cercetarii, fara o viziune coerenta, moderna, europeana, asupra directiilor de urmat, fara respectarea legii la cheltuirea fondurilor publice, ajungem doar la irosirea acestor fonduri, la deturnarea lor catre clientela politica si pusculita de partid, aducandu-se grave prejudicii unui domeniu de activitate de importanta strategica pentru natiune, punandu-se in pericol securitatea sociala si economica a tarii", concluzioneaza motiunea PD-L.

Motiunea PSD din Camera Deputatilor avand ca tema tot educatia a fost adoptata marti, cu 141 de voturi pentru, 68 impotriva si doua abtineri. Pentru motiunea PSD au votat si deputatii PC, PD-L și PRM. Ca urmare a adoptarii acestei motiuni, premierul Tariceanu a anuntat la finalul unor consultari organizate la Palatul Victoria marti seara cu liderii PSD ca salariile cadrelor didactice vor creste "substantial", cu 9%, de la 1 noiembrie 2008, asa cum era prevazut in programul de majorare a salariilor pe anul in curs. PSD ceruse insa o majorare cu 50% si a anuntat ca va continua sa puna presiune pe Guvern pentru a obtine mai mult decat oferta lui Tariceanu.