PCM Cluj ar putea sprijini candidatii UDMR Cluj la alegerile parlamentare, dupa ce filiala a decis ca nu va participa la scrutinul amintit si nici nu va sprijini vreun candidat independent, transmite corespondentul NewsIn.
„Deocamdata inca nu am stabilit aceasta chestie. Este un vot uninominal si vom vedea. Sunt candidati care merita sprijiniti, nu vreau sa spun deocamdata nume. Pot sa spun, insa, ca pe domnul Cziha Tihamer (candidat UDMR Cluj la Camera Deputatilor, n.r.) nu il vom sprijni niciodata, pentru ca nu militeaza pentru interesele comunitatii maghiare. El este unul din motivele pentru care lista UDMR ni se pare absolut nereprezentativa”, a declarat Gergely Balazs, presedintele PCM Cluj-Napoca, in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a mai spus ca filiala considera un nonsens decizia conducerii PCM de a nu participa la alegeri, insa de a avea posibilitatea de a sprijini candidati independenti.

„Noi spunem ca este un nonsens politic ca un partid sa nu participe la alegeri. Credem ca un candidat independent nu poate fi pornit din partea unui partid”, a mai spus presedintele PCM Cluj-Napoca.

Tot presedintele PCM Cluj-Napoca a declarat ca filiala Cluj a mai solicitat, dupa alegerile locale, organizarea unui Congres, insa nu au primit niciun raspuns.

“Noi am cerut in iulie sa se organizeze acest Congres, pentru ca presedintele si prezidiul partidului sa aiba o legitimitate absoluta. Sa fie alesi, pentru ca nu sunt alesi de noi. Nu am primit raspuns pe aceasta cerinta”, a afirmat Gergely. Acesta a mai spus ca nu-l sustine pe liderul PCM, Szasz Jeno, de a nu organiza alegeri in cadrul partidului, deoarece acesta nu participa cu candidati la alegerile parlamentare.

“Nu credem ca acest Congres trebuie organizat in functie de faptul ca pornim sau nu la alegeri, ci pentru ca vrem sa cladim, vrem sa incepem o construire a partidului”, a precizat liderul PCM Cluj-Napoca.

Acesta a mai afirmat ca, daca pana la 1 octombrie filiala nu primeste de la prezidiul de conducere un raspuns clar cu privire la convocarea unui Congres, va aduna semnaturi de la membri pentru a realiza organizarea alegerilor in cadrul partidului.

“Am cerut ca pana in 1 octombrie prezidul sa decida in privinta aceasta, sa stabileasca o data. In caz ca nu, noi vom incerca sa facem niste pasi cu care tot aici ajunge. Avem resurse. Pe baza statutului ne trebuie 10% din semnaturile membrilor PCM pentru a convoca un Congres”, a mai spus Gergely Balazs.

Problema este ca, potrivit lui Gergely, baza de date a PCM este la conducerea centrala, motiv pentru care nu stie cati membri are partidul.

Presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, a declarat ca Cziha Tihamer este folosit de PCM Cluj pentru a evita o colaborare. „El este folosit ca motiv pentru ca ei sa nu ne sprijine. Daca nu era el, era alt nume. Eu le multumesc pentru sprijinul acordat si ma voi sfatui cu colegii mei cum sa facem in continuare”, a afirmat Laszlo.

Acesta a spus ca motivul pentru care Cziha, de meserie jurist, este desconsiderat de PCM Cluj, provine de la faptul ca a publicat in presa maghiara o serie de articole critice la adresa scolilor confesionale. „Nu avem de ce sa ne fie rusine cu candidatii nostri”, a mai spus Laszlo.

Printre candidatii UDMR Cluj la alegerile parlamentare, care se afla in relatii apropiate cu liderii PCM Cluj, se numara fostul deputat Matis Jeno, care candideaza in colegiul uninominal 1 din Cluj-Napoca, pentru Camera Deputatilor, precum si senatorul Eckstein Kovacs Peter, care isi doreste si el un nou mandat. Eckstein a fost cel care a militat inainte de alegerile locale, pentru o intelegere intre PCM si UDMR, la nivelul judetului Cluj, pentru a maximiza reprezentativitatea comunitatii maghiare in administratia locala.

De asemenea, in Covasna, conducerea PCM a transmis o scrisoare presedintiei partidului, prin care exprima punctul de vedere al organizatiei judetene referitor la alegerile din noiembrie, si anume acela ca, la parlamentare, candidatii PCM sa porneasca sub sigla formatiunii, nu ca independenti.

“Am transmis o scrisoare sa vedem daca se accepta sau nu propunerea noastra. Am constatat ca, in ultimele doua saptamani, foarte multi membri au zis ca nu e bine sa nu pornim sub sigla PCM. Pana acum au pornit fiecare ori independent ori pe listele altor partide, iar acum ca avem partid si sa nu pornim este o greseala”, a declarat presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Acesta a precizat ca se asteapta raspuns la scrisoarea lor in zilele urmatoare, iar in cazul in care conducerea pe tara a PCM nu va fi de acord cu propunerea lor, se vor supune deciziei centrale si vor porni cu independenti.

Potrivit presedintelui PCM Covasna, in judet se vor sustine candidati in toate colegiile uninominale, atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat. Conducerea PCM a anuntat recent ca va sustine independenti la alegerile parlamentare si nu doreste sa pericliteze reprezentarea maghiarilor in Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.