Obiectivul fundamental al programului de guvernare al PD-L, facut vineri public, este ca, pana in 2012, PIB-ul pe cap de locuitor sa ajunga la 62% din media UE, iar salariul mediu sa atinga 900 de euro si pensia medie 405.
Pentru atingerea acestui obiectiv, pedelistii isi propun sa actioneze pe 10 directii strategice: relansarea reformelor intarziate, blocate sau abandonate de actualul Guvern, dezvoltarea accelerata a infrastructurii, transformarea Romaniei intr-o tara exportatoare de produse agro-alimentare, asigurarea securitatii energetice, stimularea fiscala a micului antreprenoriat, supravegherea mecanismului pietelor si sanctionarea practicilor anticoncurentiale, asigurarea sustenabilitatii masurilor de protectie sociala, crearea conditiilor pentru ca romanii din strainatate sa se reintoarca in tara, eficientizarea luptei anticoruptie si pozitionarea Romaniei pe un loc corespunzator potentialului sau in construtia europeana si politica regionala.

In domeniul reformei constitutionale, PD-L propune o serie de variante care ar urma sa fie supuse dezbaterii publice. Este vorba de schimbarea regimului politic astfel incat sa fie eliminat bicefalismul puterii executive, eliminarea bicameralismului parlamentar egalitar fie prin unicameralism, fie prin bicameralism asimetric. O alta propunere se refera la facilitarea procedurii de dizolvare a Parlamentului si introducerea institutiei motiunii de incredere.

Un alt punct este reforma electorala prin introducerea votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin, fara prag electoral. In ceea ce priveste alegerea autoritatilor locale, PD-L propune alegerea in tandem a primarilor cu viceprimarii si a presedintelui de consiliu judetean cu vicepresedintele CJ.

In documentul dat vineri publicitatii, si intitulat "Gandim altfel", PD-L isi propune si schimbarea manierei de guvernare prin trasferul deciziei la nivelul comunitatilor locale, introducerea planificarii strategie multianuale, reforma sistemului bugetar, consolidarea statutului functionarilor publici, diminuarea birocratiei si simplificarea legislatiei, cooperarea guvernului cu sectorul privat si societatea civila in procesul de modernizare a societatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.