PSD va depune o motiune de cenzura daca Guvernul nu dispune pana pe 22 septembrie majorarea cu 20% a punctului de pensie incepand cu 1 octombrie, si nu 1 noiembrie, a declarat joi deputatul Marian Sarbu, care a sustinut ca formatiunea are semnale ca si alte partide, inclusiv PD-L, vor vota motiunea.
Sarbu a sustinut ca pana pe 20-22 septembrie Guvernul poate dispune majorarea pensiilor incepand cu 1 octombrie, si nu 1 noiembrie, astfel incat sa nu produca bulversari admnistative la Casa de Pensii, iar pensionarii sa primeasca banii in plus cu o luna inainte. "In mod indiscutabil, daca dupa aceasta data Guvernul nu dispune majorarea pensiilor, vom depune motiune de cenzura", a declarat deputatul PSD. El a mai sustinut ca exista disponibilitate si din partea altor partide de a vota motiunea, inclusiv PD-L. Intrebat daca PSD a discutat cu PD-L despre o eventuala sustinere, Sarbu a spus ca au existat discutii individuale cu parlamentari, "in mod neoficial". "N-a fost o discutie la nivel politic, dar cred ca vor fi dispusi sa voteze", a adaugat el, potrivit NewsIn.

Marian Sarbu sustine ca devansarea cresterii pensiilor cu o luna fata de cat a decis Guvernul se impune pentru ca au crescut preturile la majoritatea produselor alimentare si la serviciile specifice pentru toamna-iarna. Sarbu a mai spus ca exista bani pentru a lua aceasta masura mai devreme decat a programat-o Guvernul. Chiar daca ar folosi bani din execedentul bugetar de 400 de milioane euro, tot ar ramane 250 de milioane euro daca pensiile ar fi marite cu 20% din octombrie, a mai declarat deputatul.

Totodata, Marian Sarbu a criticat ca Guvernul a decis sa ia o serie de masuri pentru cresterea punctului de pensie pentru grupele unu si doi de munca, desi in Parlament era o lege pe acest subiect, mai avantajoasa si acceptata de toate partidele. Potrivit lui Sarbu, legea din Camera Deputatilor, pe care liberalul Bogdan Olteanu nu a supus-o la vot desi era pe ordinea de zi, prevedea o crestere de 50% a punctului de pensie pentru cei incadrati in grupa intai de munca si reducerea cu 50% a varstei de pensionare (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 6 luni) si o crestere de 25% a punctului de pensie pentru cei din grupa doi de munca, precum si o reducere a varstei de pensionare cu 25% (la un an de munca se reduce varsta de pensionare cu 3 luni). "OUG 100/2008 reduce la jumatate sporurile si avantajele in raport cu textul aflat la Parlament si amana acordarea acestor drepturi", a criticat Sarbu. El a sustinut ca s-ar impune chiar o modificare constitutionala prin care Guvernului sa i se interzica sa emita acte normative daca in Parlament exista o lege pe aceeasi tema. Liderul PSD a spus insa ca exista o parte buna chiar daca Guvernul a dat o lege mai proasta si anume ca da dovada ca ia masuri sociale numai la presiunea PSD.

Guvernul a aprobat, pe 27 august, majorarea punctului de pensie in avans pentru toate categoriile de pensionari, de la 1 noiembrie 2008. Guvernul a aprobat si un al doilea proiect de ordonanta potrivit caruia persoanele incadrate in grupele I si II de munca vor beneficia, din octombrie, de un numar suplimentar de puncte la calcularea pensiilor.

Prim-vicepesedintele democrat-liberalilor, Theodor Stolojan, si liderul deputatilor, Cristian Radulescu, au declarat ca desi nu au existat discutii cu social-democratii, PD-L va sustine motiunea cenzura a PSD privind majorarea pensiilor.

"Acest Guvern nu merita sa mai stea nicio zi", a declarat prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan, care a precizat ca partidul ar putea sustine demersul PSD, o decizie urmand a fi luata si in forurile de conducere. La randul sau, Cristian Radulescu a afirmat ca nu au existat discutii cu PSD pe tema motiunii de cenzura privind majorarea pensiilor, insa "daca o depun, o sustinem".

Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, este neincrezator in seriozitatea anuntului PSD legat de depunerea motiunii de cenzura provocate de refuzul Guvernului de a devansa cresterea pensiilor. "Ne-am obisnuit cu promisiunea motiunii de cenzura a PSD pe care tot o flutura ca pe o amenintare, ca o legitimare a statutului de partid de opozitie si care nu ajunge niciodata sa se concretizeze", a declarat Bolcas. Din acest motiv, PRM asteapta ca pesedistii sa depuna oficial documentul la Parlament. "Daca o depun, noi suntem dispusi oricand sa contribuim la caderea Guvernului romano-maghiar", a adaugat Bolcas.

Acesta sustine insa ca intre putere si PSD exista o complicitate mult prea stransa, mai ales dupa ce liberalii si social-democratii au elaborat impreuna legislatia care reglementeaza desfasurarea alegerilor din aceasta toamna. "Dupa ce au masluit impreuna votul uninominal si geografia electorala, este greu ca PSD va merge pana la capat", a conchis peremistul.

Deputatul Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al PC, a declarat si el ca actualul Guvern nu a marit pensiile decat fortat de catre Parlament, iar acum se opune din nou majorarii valorii punctului de pensie de la 1 octombrie, desi exista fondurile necesare devansarii. "Pensiile pot fi majorate si maine, dar Guvernul a amanat-o pana in noiembrie din ratiuni electorale. Altfel spus, pensionarii vor flamanzi inca o luna din cauza intereselor electorale ale puterii. Actualul Guvern reactioneaza doar sub presiune, iar majorarea recenta a punctului de pensie in functie de grupele de munca a fost facuta doar dupa o amenintare similara cu motiunea de cenzura", a spus Ciuca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.