Ministerul Internelor si Reformei Administrative ar putea introduce, la alegerile de peste patru ani, un sistem electronic de vot pentru romanii aflati in strainatate, informeaza ministrul Cristian David, citat de Newsin

"Introducerea noilor tehnologii in procesul electoral este o chestiune de actualitate, nu de viitor indepartat, si va trebui sa ne armonizam sistemul electoral, astfel incat votul electronic, cel de la distanta, sa devina o realitate. Probabil ca, la urmatoarele alegeri, vom putea avea un sistem de vot si sa folosim noile tehnologii mult mai dezvoltate", a declarat astazi, la Mamaia, ministrul Cristian David.

El s-a referit in special la implementarea unui astfel de sistem pentru cetatenii romani care se afla in afara granitelor Romaniei. "Ce putem accepta, ca termen realist, este ca la urmatoarele alegeri sa putem introduce votul electronic pentru romanii care sunt in afara granitelor", a spus David. Cristian David, adaugand ca un astfel de sistem este deocamdata dificil de implementat.

El a facut aceste afirmatii dupa ce a vizitat cateva standuri ale unor firme din strainatate, care dispun de astfel de tehnologii si care au fost expuse la un hotel din statiunea Mamaia.

"E o chestiune care tine de nivelul de dotare informatica, pentru ca, din ce am discutat cu reprezentantii de firme, este necesara si o formula de identificare electronica a alegatorului, ceea ce va presupune ca inainte de a pune in aplicare un astfel de mecanism sa avem fie o carte de identitate electronica, fie o alta formula de identificare, ceea ce mai presupune cativa pasi de realizat", a afirmat ministrul.

Cristian David a precizat ca, in astfel de conditii, prin care Romania are nevoie de mai mult de patru ani pentru a finaliza procesul de preschimbare a cartilor de identitate, sistemul electronic de vot la distanta nu va putea fi aplicat in tara. Mai mult, el s-a referit si la lipsa unei baze informatice in randul comunitatii rurale.

Ministrul a aratat ca votul electronic se aplica in mai multe tari, dar este un sistem care nu se poate implementa integral din motive tehnice. El a precizat insa ca un astfel de sistem electronic reflecta un nivel de democratie mult mai avansat, care trebuie adaptat la modul de organizare al alegerilor, particular fiecarei tari.

Ministrul Internelor a fost prezent astazi in statiunea Mamaia, unde, in perioda 11-13 septembrie se desfasoara Conferinta Internationala a Autoritatii Electorale Permanente a Asociatiei Oficialilor Electorali din Europa Centrala si de Est. Printre participanti se afla si reprezentanti din Asia, Africa si SUA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.