Liderul PD-L Emil Boc a acuzat PNL, PSD si PRM ca “au inchis din fasa” noul dosar al lui Nastase si i-a solicitat presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sa supuna dezbaterii plenului cererea de incepere a urmaririi penale in cazul lui Adrian Nastase, dupa ce Comisia juridica a decis ca dosarele sa se intoarca la Parchet, conform NewsIn.
"Ii cer lui Bogdan Olteanu sa respecte Constitutia si sa dezbata in plen, pe baza avizului comisiei, cum o fi el, solicitarea de incepere a urmaririi penale a lui Nastase, asa cum prevede legea. Avizul Comisiei oricum era consultativ, iar plenul Camerei Camerei este suveran pe baza Constitutiei si a Legii raspunderii ministeriale", a declarat Boc. Liderul PD-L a apreciat ca retrimiterea dosarelor la procurori este o incalcare a legii si un abuz fara precedent al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor.

Boc a acuzat PNL si PSD, ca, sustinute de PRM, "au dorit sa puna batista pe tambal" in cazul noilor dosare deschise impotriva lui Adrian Nastase. "In loc sa mai fie o dezbatere pentru inceperea sau neinceperea urmaririi penale, au preferat, in mod grosolan si abuziv, sa se substituie plenului Camerei, sa infranga Constitutia si Regulamentul, sa sfideze opinia publica si sa inchida din fasa un nou dosar penal al lui Adrian Nastase, asa cum aceeasi alianta l-a inchis pe cel dinainte", a spus Boc.

Presedintele PD-L a subliniat ca, in momentul de fata, procurorii nu mai pot administra nici o proba in dosar fara acordul Camerei Deputatilor. "Parlamentul trebuie sa inceteze sa mai fie o pavaza a persoanelor certate cu legea penala", a adaugat pedelistul.

Emil Boc a mai spus ca, partidul sau are putine mijloace de actiune daca Bogdan Olteanu nu va da curs solicitarii PD-L. O posibila alternativa, a spus liderul democrat-liberal, ar fi sesizarea Comisiei de abuzuri si pentru drepturile omului.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis marti sa trimita cele doua dosare ale lui Adrian Nastase inapoi la Parchet, argumentand ca probele ajunse la Parlament sunt lovite de nulitate printr-o decizie a ICCJ,deci deputatii nu au suficiente informatii pentru a aprecia daca se impune urmarirea penala.

Astfel, deputatii cer Procurorului General sa-i informeze daca procurorii mai detin alte probe in afara de cele trimise deja, pe care deputatii nu le considera in masura sa le dea informatii suficiente, acestea fiind lovite de nulitate printr-o decizie a ICCJ. Potrivit unor surse din comisie, votul pentru retrimiterea dosarelor a fost de 16 pentru (PSD, PC, PRM si majoritatea deputatilor PNL) si cinci impotriva, ale reprezentantilor PD-L si al lui Gheorghe Gabor, PNL, care a votat altfel decat colegii sai.

Conducerea Camerei Deputatilor aprobase luni cererea lui Adrian Nastase privind intrarea in posesia copiilor dupa sesizarea procurorilor referitoare la inceperea urmaririi penale in dosarele Zambaccian si Matusa Tamara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.