Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a facut o plangere prealabila la Camera Deputatilor impotriva votului dat in cazul cererilor de urmarire penala pentru Miron Mitrea si Adrian Nastase, sustinand ca prin acest vot, care ar trebui anulat, s-ar fi incalcat separatia puterilor in stat.
Intr-un comunicat remis, UNJR ii cere presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, anularea rapoartelor Comisiei juridica, de disciplina si de imunitati asupra solicitarilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie adresate Camerei Deputatilor in vederea formularii cererilor de incepere a urmaririi penale fata de Adrian Nastase si Miron Mitrea.

De asemenea, Uniunea solicita anularea proceselor verbale referitoare la rezultatul voturilor exprimate de deputati in sedinta Plenului din 13 august.

UNJR cere, asadar, “reexaminarea actelor precizate mai sus, in sensul revocarii sau modificarii acestora ca fiind neconstitutionale, nelegale, dar si ca acte (rapoartele Comisiei juridica, de disciplina si imunitati) date cu exces de putere”, se arata in comunicatul Uniunii.

Conducerea Uniunii sustine ca, in cazul Nastase, o structura parlamentara, respectiv Comisia Juridica, ar fi incalcat grav limitele in care Parlamentul se poate exprima prin acte sau fapte juridice. Astfel, potrivit separatiei puterilor in stat, principiu consacrat expres de Constitutia Romaniei, niciuna din puterile statului nu poate exercita atributii ce apartin exclusiv altei puteri constituite in stat, sustine UNJR, care adauga ca puterea legislativa nu poate exercita atributii ce tin de puterea judecatoreasca.

Si raportul in cazul Mitrea ar fi nelegal, pentru ca, “fara a da niciun element din care sa rezulte ca s-ar fi efectuat ancheta asupra activitatii Guvernului sau a ministerului pe care l-a condus dl. deputat, nu se face nicio propunere, consemnandu-se opiniile grupurilor politice reprezentate in Comisie”.

Asadar, sustine UNJR, rapoartele Comisiei juridica, de disciplina si de imunitati, “date cu exces de putere si nelegale”, au stat la baza votului pentru ambii deputati.

“Cu alte cuvinte, daca rapoartele Comisiei juridica, de disciplina si imunitati sunt nule, ca acte si operatiuni prealabile obligatorii actului juridic reprezentat de votul deputatilor, firesc este ca si acest din urma act juridic sa fie nul”, se arata in comunicatul UNJR.

Uniunea face apel si la interesul public din acest caz si la faptul ca “aprecierea asupra responsabilitatii penale a unei persoane si, mai ales, garantarea prezumtiei de nevinovatie ca si pronuntarea asupra vinovatiei/nevinovatiei apartine doar justitiei, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si instantele judecatoresti si nicidecum puterii legislative, ale carei atributii sunt doar in domeniul legislativ”.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a anuntat, dupa votul din 13 august din Camera Deputatilor, ca va ataca acest vot in cazurile Mitrea si Nastase si a acuzat clasa politica de faptul ca nu face altceva decat sa confirme temerile Comisiei Europene cu privire la lupta anticoruptie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.