"Eu sunt convins ca in toamna acestui an, ca urmare a evolutiei bune din Irak, vom asista la o reducere a militarilor din coalitia multinationala si undeva, probabil la mijlocul anului 2009, eu cred ca vom putea sa propunem sa nu mai fie nevoie, dupa consultarile cu aliatii si, mai ales, dupa consultarile cu Guvernul irakian, sper ca prezenta noastra nu va mai fi necesara, iar fortele irakiene sa preia controlul", a declarat ministrul apararii, adaugand ca in luna iunie 2009 Romania isi va reevalua prezenta trupelor militare in zonele de conflict.

Ministrul apararii a precizat ca in ceea ce priveste Afganistanul situatia este diferita fata de Irak, angajamentul trupelor militare romane in aceasta zona fiind pe un termen mai lung. Mai mult, Melescanu a mentionat ca numarul militarilor romani va creste in aceasta tara.

"In Afganistan, in primul rand e o misiune NATO si e un conflict foarte aspru. Angajamentul nostru in aceasta zona este foarte important si probabil va mai dura si mi-e greu sa fac estimari. (...) In principiu, suntem pregatiti sa avem o suplimentare a fortelor noastre, dar mai ales o schimbare de distribuire a rolurilor. Ar urma sa creeam un batalion de manevra care sa-si asume singur securitatea din provincia Zabul", a mai spus ministrul Melescanu.

Ministrul apararii a fost prezent, marti, la Iasi, pentru a participa la revenirea in tara a Batalionului 151 Infanterie "Lupii Negrii", peste 400 de militari ieseni fiind prezenti in Irak, timp de sase luni, intr-o misiune de mentinere a pacii.