Motiunea simpla a PD-L avand ca tema criza din sistemul de termoficare a fost respinsa marti, in favoarea ei votand doar 83 de deputati, in timp ce impotriva documentului s-au inregistrat 76 de voturi, iar patru deputati s-au abtinut, potrivit NewsIn.
Ca sa treaca, motiunea ar fi avut nevoie de 125 de voturi pentru. La vot au fost prezenti 247 de deputati, potrivit anuntului facut de presedintele Camerei, Bogdan Olteanu. PSD si PC nu au mai parasit sala ca luni si au decis sa ramana la vot.

Votul pe motiunea simpla a PD-L avand ca tema sistemul de termoficare fusese amanat de doua ori ori din lipsa de cvorum: luni dupa amiaza si marti dimineata. In afara de PD-L doar deputatii PRM au dat de inteles ca vor vota motiunea. Astfel, cele doua partide au impreuna 91 de voturi.

In textul motiunii, PD-L cere Guvernului majorarea ajutorului de incalzire acordat populatiei, sustinand ca ministrii democrati din Cabinetul Tariceanu I au impus masuri care au condus, in perioada 2006-2007, la scaderea cu 5% a restantierilor la intretinere.

Semnatarii motiunii simple depuse de PD-L la Camera Deputatilor solicita Guvernului corelarea majorarii cuantumului ajutorului de incalzire, odata cu cresterea costului combustibilului primar. Democrat-liberalii sustin ca Executivul incalca articolul 47 din Constitutia Romaniei referitor la nivelul de trai, iar prin efectele pe care le va avea criza din serviciul public de alimentare cu energie termica este posibil sa se incalce si articolele 34 si 35 privind ocrotirea sanatatii si dreptul la un mediu sanatos.

Democrat-liberalii mai cer achitarea de urgenta catre administratiile locale a sumelor restante din cota de 45% stabilita de lege si implementarea ordonantei promovate de democrati in Cabinetul Tariceanu I. De asemenea, se solicita racordarea directa a centralelor de termoficare la reteau TRANS-GAZ si plata redeventei de concesionare a serviciilor de distributie a gazelor catre autoritatile locale pentru ca acestea sa poata sa isi acopere cota de minimum 10% subventie pentru caldura acordata populatiei.

Potrivit Regulamentului Camerei, motiunea se adopta cu votul majoritatii deputatilor prezenti. In cazul in care o motiune simpla este aprobata, hotararea Camerei se va trimite Guvernului, care va tine cont de pozitia exprimata in cuprinsul respectivei motiuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.