S-a intamplat minunea ca, dupa aproape doua decenii de la Revolutia din decembrie ’89, in premiera nationala, doua instante romanesti sa condamne statul roman, gasit vinovat pentru nerespectarea obligatiei sale de a finaliza, intr-un termen rezonabil, dosarele “Revolutiei”.
Astfel, prin aceste doua sentinte, pe langa faptul ca se demoleaza mitul infailibilitatii statului, se deschid noi perspective si cai de atac in dezlegarea acestei “taine”, tinuta sub obroc, a identitatii agresorilor din decembrie ’89.

Sentintele pronuntate recent de catre doua instante diferite ale Judecatoriei sectorului 5 se constituie in argumentatii solide pe care se sprijina afirmatiile referitoare la impartialitatea demonstrata de magistrati care, avand pe rol doua cauze identice, au pronuntat sentinte identice. In ceea ce priveste cele doua dosare, 4/302/2008 si 6966/302/2007, care au facut obiectul condamnarii statului roman, acestea sunt aproape identice si se refera la nemultumirea exprimata de urmasii a doi eroi ai Revolutiei, F.B. (Florin Butiri) si M.F. (Marin Filip), fata de maniera in care, prin reprezentantii sai, statul a dovedit indiferenta si lentoare in realizarea si finalizarea anchetelor cu privire la imprejurarile mortii celor doi revolutionari, dar si in identificarea si tragerea la raspundere a vinovatilor. De aceea, atat sentintele pronuntate de cele doua instante ale Judecatoriei sectorului 5, cat si argumentatia juridica pe care s-au intemeiat respectivele solutii sunt asemanatoare, numai sumele despagubirilor morale solicitate de familiile celor doi eroi Ministerului Finantelor, care constituie reprezentantul statului in asemenea litigii, fiind diferite.

Apel european

In fapt, toata aceasta aventura judiciara, finalizata cu succes pentru petenti, a pornit de la un avocat, Darlaine Chirana, care s-a ambitionat sa creada in faptul ca apelarea la legislatia europeana poate deschide calea spre un deznodamant favorabil, dupa 15 ani de alergatura pe la toate autoritatile romanesti a familiilor celor doi revolutionari impuscati.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.