Taxa de poluare a fost eliminata, iar banii ar putea fi restituiti integral, a hotarat ieri Senatul, cu voturile senatorilor PD-L, PSD, PRM si PC, o decizie finala urmand a fi luata insa de Camera Deputatilor, informeaza NewsIn.

In baza raportului comisiilor de specialitate, Senatul a modificat substantial ordonanta 50/2008 emisa de Cabinetul Tariceanu si a eliminat prevederile privind instituirea taxei. Ordonanta a fost de asemenea amendata, la initiativa conservatorului Marius Marinescu, in sensul restituirii integrale a banilor colectati si in sesnul actualizarii sumelor cu indicele inflatiei. Raportul comisiilor sesizate pe fond a fost adoptat cu 59 de voturi pentru, 2 abtineri si 12 impotriva, iar votul final pe lege a fost de 58 pentru, 2 abtineri si 11 impotriva.

PD-L, prin vocea presedintelui Comisiei de administratie, Dan Carlan, a pledat pentru desfiintarea taxei de poluare, deoarece este "preponderent fiscala si cu caracter discriminatoriu". Democrat-liberalul a amintit, in interventia sa, inclusiv motiunea simpla adoptata sesiunea trecuta de Camera Deputatilor si care a avut aceeasi tema - eliminarea taxei de poluare. Dan Carlan a acuzat Executivul ca, urmare a adoptarii demersului antiguvernamental, "s-a folosit de un subterfugiu", prin inlaturarea taxei din Codul Fiscal si instituirea ei printr-o ordonanta de urgenta.

PRM a anuntat ca se pronunta pentru eliminarea taxei, insa senatorul Verginia Vedinas a ridicat o problema procedurala, anume ca raportul este de fapt unul de respingere a ordonantei si a solicitat retrimiterea proiectului de lege la comisii, chiar daca termenul de adoptare tacita ar fi expirat marti. PSD, dar si Gheorghe Funar - colegul de partid al senatorului Vedinas - au fost de acord cu demonstratia reprezentantei PRM, insa au insistat ca proiectul sa fie votat luni, iar problema procedurala sa fie transata la Camera Deputatilor.

PC, la randul sau, a anuntat ca va vota raportul de admitere a ordonantei modificate si pentru a elimina riscul adoptarii ei tacite, in forma initiala.

Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, ordonanta urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional. Proiectul de aprobare a ordonantei a avut caracter ordinar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.