Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat ca propunerea democrat-liberalilor pentru postul de premier, dar si proiectul programului de guvernare vor fi aprobate joi de Colegiul Director si supuse vineri validarii Conferintei Nationale a partidului, conform NewsIn.
Intrebat daca s-a mai anuntat o alta candidatura pentru postul de premier, in afara de cea a lui Theodor Stolojan, Emil Boc a declarat ca PD-L este "in proceduri interne". "Pana atunci (n.r.- joi) suntem in proceduri interne", a spus Emil Boc.

Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat vineri, 29 august, ca va accepta rolul de candidat pentru functia de prim-ministru, daca democrat-liberalii i-o vor cere, si a precizat ca nu va candida la un post de parlamentar la alegerile din toamna.

"Daca eu voi fi desemnat de catre partid drept candidat pentru functia de prim-ministru sigur ca va trebui sa imi indeplinesc acest rol, cu tot ce inseamna el, la nivel national, in teritoriu", a declarat Theodor Stolojan, joi , la Scoala de vara a OT PD-L.

De asemenea, conducerea PD-L a adoptat textul final al propunerii legislative de modificare a legii raspunderii ministeriale, document care va fi depus luni la Parlament, potrivit lui Emil Boc.

Proiectul urmareste, in esenta, eliminarea din lege a prevederilor referitoare la votul din Camera Deputatilor sau Senat atunci cand se solicita inceperea urmaririi penale impotriva unui ministru parlamentar. Emil Boc a precizat ca PD-L doreste prin aceasta initiativa sa demonstreze foarte clar ca nu este necesara revizuirea Constitutiei si este o chestiune de vointa politica a lasa justitia sa-si faca datoria.

Liderul democrat-liberal a aratat ca, potrivit initiativei PD-L, solicitarea de incepere a urmaririi penale va fi transmisa de Parchet presedintelui oricarei camere a Parlamentului care apoi informeaza plenul fara insa a supune la vot sesizarea. Solicitarea de incepere a urmaririi penale va fi trimisa ulterior Ministrului Justitiei care o va expedia, la randul sau, Parchetului pentru continuarea cercetarii penale.

Potrivit legii actuale, cererea privind inceperea urmaririi penale a unui ministru parlamentar se adreseaza camerei din care acesta face parte, pentru avizarea favorabila fiind nevoie, dupa caz, de voturile a doua treimi dintre deputati si a majoritatii senatorilor.

Un alt anunt al PD-L este ca democrat-liberalii vor demara, incepand cu 15 septembrie, o campanie de informare, legata de aplicarea votului uninominal, potrivit declaratiilor prim-vicepresedintelui Adriean Videanu.

Initiativa a fost luata in urma discutiilor avute cu organizatiile judetene, cand s-a constatat ca exista o lipsa de informare a cetatenilor, dar si de cunoastere a exigentelor pe care le impune acest tip de scrutin.

PNL a anuntat ca va derula si el o campanie de informare pe tema uninominalului, demers insa contestat de PSD care a sesizat Autoritatea Electorala Permanenta


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.