Greii care de ani de zile trag sforile in PSD, Dan Ioan Popescu si Viorel Hrebenciuc, ar putea reveni in conducerea partidului pe usa din dos, dupa ce ambii au cazut la votul secret din congres. Cei doi au candidat fiecare pentru cate un post de vicepresedinte, dar au obtinut cu 100, respectiv 200 de voturi mai putin decat ultimul admis pe lista celor 8 vicepresedinti. Majoritatea colegilor din structurile de conducere au fost de parere ca Dan Ioan Popescu si Viorel Hrebenciuc ar trebui sa stea o perioada pe tusa si sa respecte optiunea colegilor pesedisti. Cu toate astea, ambii sunt acum cu un picior dincolo de pragul Biroului Permanent National.

La sfarsitul saptamanii trecute, Viorel Hrebenciuc a obtinut de la noul lider, Mircea Geoana, promisiunea ca va fi lider de grup in locul lui Miron Mitrea la Camera Deputatilor, cu toate ca o serie de deputati s-au impotrivit pe fata acestei idei, argumentand ca Hrebenciuc are deja conducerea Comisiei de Integrare. Principalul motiv pentru care Hrebenciuc doreste sa devina lider de grup la deputati este acela ca functia ii va asigura un loc de drept in Biroul Permanent National.

Mult mai spectaculoasa este modalitatea prin care Dan Ioan Popescu ar putea ajunge vicepresedinte al PSD, in pofida scorului mediocru obtinut la congres. Este vorba de o miscare conjugata cu cea a candidatilor PSD pentru Parlamentul European. Presedintele partidului, Mircea Geoana, a afirmat ca pesedistii vor merge din aceasta toamna ca observatori in grupul socialist din Parlamentul European, in baza unui "aranjament bilateral intre noi si ei".

Pana in momentul de fata, sunt trei vicepresedinti ai partidului care doresc sa plece la Bruxelles si care sunt gata sa renunte pentru aceasta la functia de la varful partidului: Cristian Diaconescu, Titus Corlatean si Ioan Mircea Pascu. Surse din PSD spun ca, in cazul in care locurile de vicepresedinti se elibereaza, nu va mai fi un alt scrutin in interiorul partidului, nemaifiind posibila organizarea unui nou congres. In aceste conditii, se va lua in considerare tot lista de la congresul din 21 aprilie, urmand ca primii trei de sub linie, in ordinea voturilor, sa fie declarati vicepresedinti.

Acestia sunt Gheorghe Nechita - 467 de voturi, Dan Ioan Popescu - 429 de voturi si Liviu Dragnea - 387 de voturi. Intre timp, Gheorghe Nechita a devenit reprezentantul primarilor in Biroul Permanent National. Neputand cumula doua functii in conducerea partidului, Nechita ar fi nevoit sa opteze pentru una dintre ele.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.