Sambata, 7 mai, la ora 24.00 a expirat termenul pana la care demnitarii trebuiau sa isi faca publice declaratiile de avere, in noua forma detaliata, ceruta de Ministerul Justitiei. Ieri, s-a dovedit ca o serie de demnitari au ignorat acest ultimatum. Daca ministrii s-au dat ca exemplu trimitandu-si spre publicare declaratiile de avere cu doua zile inainte de expirarea termenului, nu acelasi lucru il putem spune despre alte categorii de demnitari.

Primul care a dat un exemplu negativ a fost insusi seful statului care, troneaza in capul listei celor care nu si-au actualizat declaratiile de avere. De pe site-ul Administratiei Prezidentiale lipsesc declaratiile actualizate ale lui Traian Basescu, ale sefului cancelariei Elena Udrea si ale consilierului de stat Bujor Bogdan. Ceilalti, adica 17 consilieri si 42 de functionari, au respectat prevederile legale. O situatie la fel de bizara s-a regasit si pe site-ul Senatului, de unde ieri, la ora inchiderii acestei editii, adica la aproape 16 ore de la expirarea termenului, multe declaratii noi de avere nu puteau fi accesate.

Printre cei cu formulare neactualizate se numarau Nicolae Vacaroiu, Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor, Ion Solcanu, Sorin Oprescu, serban Mihailescu, Ion Iliescu, Gyorgy Frunda si chiar Vasile Dancu. Trebuie precizat insa ca desi termenul-limita a expirat sambata, unii dintre demnitari s-au gandit ca nu este un capat de tara daca lasa depunerea declaratiilor pana azi, mai ales ca nici departamentele tehnice ale institutiilor publice nu au lucrat peste program la acest sfarsit de saptamana.

Deputatii nu si-au stricat sfarsitul de saptamana

Chiar daca dispun de un aparat tehnic destul de voluminos, precum si de calculatoare in fiecare birou, nici un angajat al Camerei Deputatilor nu si-a sacrificat sambata pentru a trece noile declaratii de avere ale deputatilor. Presedintele Adrian Nastase nu a vrut sa dea un exemplu. Comoditatea sau indiferenta s-au dovedit a fi atat de mari incat pagina electronica a acestei Camere a Parlamentului nu detinea nici macar declaratiile de avere ale deputatilor numiti ministri. Acestia chiar si-au completat noile formulare inca de vineri, ele putand fi consultate pe site-ul Guvernului.

Sute de milioane pentru bijuterii si tablouri

Iubitori de arta, tablouri sau bijuterii, mostenite sau cumparate de-a lungul anilor, senatorii, au aratat in noile formulare ale declaratiilor de avere ca nu s-au zgarcit sa cheltuiasca sume fabuloase pe achizitionarea acestor obiecte. Democrata Cornelia Cazacu chiar iubeste micutele obiecte din metale pretioase dar si tablourile. Ea a reusit sa adune bijuterii in valoare de 17 mii euro si 6500 $. Daca se transforma in lei vom constata ca senatoarea democrata are bijuterii care se apropie de 900 milioane lei. Destul de aproape se afla si senatorul UDMR Verestoy Attila, care "a adunat" bijuterii in valoare de 20 de mii euro, ceea ce inseamna in lei, o suma usor peste 700 milioane.

Majoritatea senatorilor au preferat insa sa detina bijuterii care valoreaza intre 7.000-10.000 de euro. La capitolul tablouri si alte colectii de arta primul loc este disputat de senatorul PSD Ioan Talpes si democrata Cornelia Cazacu. in timp ce Talpes are obiecte de arta si alte colectii care ajung la 60 mii euro, Cazacu "a adunat" tablouri doar de 50 mii euro. Printre acestea avand insa un "Tonitza si un Grigorescu".

Senatorul Dan Voiculescu a investit si el ceva bani in tablori, dar doar de 900 milioane lei. Iubitor de tablouri si de icoane s-a dovedit a fi si Adrian Paunescu, care are obiecte de arta in valoare de 15 mii euro. Cam aceeasi suma au investit in astfel de valori si senatorii Rodica Stanoiu si Constantin Onaca.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.