Presedintele Traian Basescu a avut, sambata, o intalnire cu Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, Matthew Festing, prilej cu care a subliniat faptul ca a venit momentul ca in relatia dintre statul roman si Ordinul de Malta sa intervina parteneriatul.
"Este pentru noi o vizita importanta si o relatie foarte importanta. Relatiile dintre romani si ordinul de Malta pot fi descoperite in istorie inca din secolul al XIII-lea, dar spectaculos este faptul ca Ordinul de Malta a fost una dintre organizatiile internationale cu care Romania nu a intrerupt relatiile nici macar in perioada comunismului", si-a inceput seful statului alocutiunea in fata membrilor Ordinului de Malta.
Basescu a apreciat ca "remarcabila" asistenta oferita de Ordinul de Malta Romaniei in momentele dificile, si a subliniat faptul ca a venit timpul ca "in relatia dintre statul roman si Ordinul de Malta sa intervina parteneriatul". "Actele dumneavoastra caritabile in Romania au un ecou deosebit iar astazi Romania, ca stat al Uniunii Europene doreste sa realizeze cu Ordinul de Malta un parteneriat care sa nu se reflecte numai in Romania ci si in alte state", a spus presedintele Basescu.

Acesta a precizat ca a fost bucuros sa constate ca printre membrii Ordinului de Malta se afla si romani, acest fapt demonstrand ca, "dincolo de a fi o organizatie care se adreseaza oamneilor in suferinta, Ordinul de Malta este o organizatie care raspandeste valori, valori morale in mod deosebit". De altfel, Basescu a tinut sa sublinieze importanta valorilor crestine in consolidarea Europei si ca Romania este un partener care promoveaza aceste valori. "Prin legea cultelor din anul 2006 in Romania s-a creat conditia unui parteneriat intre stat si Biserica, un parteriat care are ca baza cooperarea intre stat si Biserica in probleme de sociale, de educatie, cultura. Iata de ce in discutia noastra am hotarat ca putem fi parteneri in multe din activitatile viitoare", a spus seful statului.

Basescu i-a oferit Marelui Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, Principeleui Festing, cea mai inalta disctinctie a statului roman, "Steaua Romaniei" in grad de Colan, "pentru traditia relatiilor noastre, pentru ceea ce Ordinul de Malta a facut in Romania si de asemenea pentru ceea ce vom face impreuna de acum inainte". Principele Matthew Festing i-a acordat la randu-i lui Traian Basescu Colanul Ordinului de Merit "Il Collare dell'Smom", Marele Maestru al Ordinului de Malta precizand ca i-a acordat aceasta decoratie deoarece, de la inceputul mandatului sau de presedinte al Romaniei, din 2004, si-a confirmat experienta in promovarea dialogului politic si cultural, s-a opus intolerantei si a promovat drepturile omului si statul de drept.

Principele Matthew Festing a apreciat ca interesul presedintelui Basescu pentru Ordinul de Malta vine nu doar din preocuparile de natura umanitara, ci este adanc ancorat in experienta sa de conducator de nava, de om care iubeste marea si traditiile ei, si care este, in consecinta, sensibil la rolul pe care Ordinul l-a avut ca putere navala in istoria Mediteranei.

De asemenea, Marele Maestru al Ordinului de Malta a apreciat ca atat Ordinul cat si Romania impartasesc aceleasi valori de dreptate soclaia si pace, iar intrarea Romaniei, in 2007, in structurile Uniunii Europene este o dovada clara a eforturilor facute de tara noastra de a construi o societate bazata pe respectarea drepturilor omului.

Principele Festing a tinut sa salute prezenta la Palatul Cavalerilor Ordinului de Malta a sotiei presedintelui, Maria Basescu, cu ocazia zilei sale de nastere, prilej cu care i-a adresat cele mai bune urari de sanatate si de fericire, in numele tuturor membrilor Ordinului. Maria Basescu a primit, vizibil emotionata, aplauze si felicitari din partea membrilor Ordinului de Malta.

Presedintele Traian Basescu a participat apoi la dineul oferit in onoarea sa de Principele Matthew Festing, iar apoi, seful statului si sotia sa au semnat in Cartea de Onoare a Ordinului de Malta.
Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfantului Ioan de Ierusalim, de Rodos si de Malta este un ordin religios, de natura nobiliara, militar-cavalereasca, subiect suveran de drept international, fiind compus din 10.000 de cavaleri raspanditi in intreaga lume. Primele relatii ale Ordinului de Malta cu poporul roman dateaza din secolul al XIII-lea, relatiile diplomatice fiind stabilite in 1932. Ordinul de Malta desfasoara in prezent activitati umanitare in 25 de puncte de lucru din Romania, iar Secretariatul General se afla in Cluj-Napoca, de unde se coordoneaza intreaga activitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.