Presedintele le-a spus romanilor din Italia ca banii pe care ii trimit ei in tara sprijina economia romaneasca si ca in lipsa lor Guvernul ar fi fost obligat sa se imprumute. Basescu a declarat insa ca, fara forta de munca necesara, in cativa ani Romania nu-si va putea continua dezvoltarea, de aceea tara va avea atunci mai mare nevoie de ei acasa, decat de banii pe care ii trimit.

"Romania are nevoie de voi acasa in perioada urmatoare, asa cum acum are nevoie de banii vostri in bancile din Romania.Prezenta dvs. in tara va fi mai importanta decat banii pe care ii aduceti. Ca sa concluzionez, in cel de-al doilea mandat al meu, va astept acasa!", si-a incheiat Basescu discursul sustinut in fata celor aproape o mie de romani, prezenti la liturghia de inaugurare a episcopiei ortodoxe romane de la Roma. Seful statului le-a spus concetatenilor sai ca in urmatorii ani in Romania vor putea avea aproape aceleasi salarii ca in Italia si ca nu va mai fi avantajos sa stea departe de familiile lor.

"Statul roman are tot respectul pentru ceea ce dvs. faceti aici. Statul roman va e profund indatorat pentru banii pe care dvs. ii trimiteti acasa", a continuat el, in aceeasi nota. Basescu le-a mai spus romanilor ca nu trebuie sa uite ca sunt cetateni ai unei tari care stie sa-si protejeze si sa-si sprijine cetatenii. Presedintele a spus ca statul a facut in ultimii ani pasi importanti pentru a-i sprijini, adica au fost instituite trei noi consulate in Italia, alte opt birouri consulare sunt in procedurile de aprobare de catre statul italian, iar profesori din tara au fost trimisi pentru copiii romanilor din peninsula.

Seful statului le-a mai transmis celor prezenti ca el ii intelege de ce au plecat din Romania-pentru un trai mai bun-pentru ca si el a facut acelasi lucru. "In mine aveti un om care va intelege, va sprijina, va iubeste", a declarat el, spunanand in plus ca stie, la fel ca ei, cum e sa fii departe de tara, ce este dorul de casa, bucuria reintoarcerii si tristetea de a pleca din nou.

"Nimeni nu-i poate judeca pe romani dupa cateva incidente puternic mediatizate de presa", a mai declarat presedintele, spunand ca romanii sunt cei care "muncesc cinstit, au venit aici de nevoie si se vor intoarce cu bucurie acasa". Basescu le-a mai spus ca exista o deschidere la Vatican pentru ei si ca acest lucru e vizibil prin prisma faptului ca Biserica Catolica le-a oferit biserici pentru a-si tine slujbele si ca acest lucru va continua.

Presedintele a salutat achizitia de catre BOR a terenului de pe via Ardeatina, pe care va fi construit sediul episcopiei ortodoxe romane. "Nu suntem musafiri niciunul, suntem la noi acasa", a spus el, aratand ca pentru aceasta proprietate au contribuit atat statul roman, prin guvern, Biserica, dar si enoriasii sai de aici.

La finalul discursului sau, Basescu i-a inmanat Preasfintitului Siluan, episcopul ortodox al romanilor din Italia, pentru noua episcopie, o icoana cu Sfantul Andrei, protectorul Romaniei, si un set de vase episcopale. Siluan a intors la randu-i gestul de curtoazie, dar destinatara a fost Maria Basescu, a carei zi de nastere a fost ieri, si care isi va aniversa luni (de Sf. Maria) si onomastica. Ierarhul i-a daruit sotiei presedintelui o icoana cu Maica Domnului si un buchet de flori in culorile tricolorului, marturisind cu umor ca face acest lucru desi "nu e obiceiul ca episcopii sa daruiasca flori". Maria Basescu a primit emotionata darurile, iar apoi corul bisericesc i-a cantat "Multi ani traiasca!".

Dupa acest moment, preotii au recitat "Tatal nostru". Traian Basescu a spus si el aceasta rugaciune, in timp ce flutura un steag tricolor. Presedintele a coborat apoi in multime pentru a da mana cu oamenii, a schimba cateva cuvinte si a se fotografia cu ei. Atat la primire, cat si la plecare, Basescu a fost aplaudat de romanii prezenti. Unii din ei strigau chiar "Traiasca Basescu!".

Inainte de sosirea presedintelui, inaltpreasfintitul Iosif, arhiepiscop si Mitropolit pentru Europa Occidentala si Meridionala, preasfintitul Siluan, episcop ortodox al romanilor din Italia, si preasfintitul Timotei, episcop ortodox al romanilor din Spania si Portugalia, au oficiat in aer liber liturghia ocazionata de inaugurarea episcopiei. La finalul slujbei si a discursurilor, preotii si credinciosii au pregatit o serbare campeneasca, la care presedintele nu a putut sta, el plecand spre Romania.

Sambata, presedintele Basescu s-a intalnit cu papa Benedict al XVI-lea, la resedinta sa de vara, prilej cu care a reiterat invitatia transmisa pe cale oficiala in anul 2006 ca suveranul pontif sa faca o vizita oficiala in Romania anul viitor. Seful statului a avut apoi, la Vatican, o intalnire cu secretarul de stat al Sfantului Scaun, Eminenta Sa cardinalul Tarcisio Bertone. Presedintele a multumit papei si cardinalului pentru sutinerea pe care Biserica Romano-Catolica o acorda comunitatilor romanesti din Italia, pentru "atentia, grija si apropierea, dragostea" cu care Vaticanul trateaza problema romanilor aflati in tarile catolice. In cadrul vizitei sale la Roma, presedintele s-a mai intalnit sambata seara cu Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta, Matthew Festing, propunand ca intre Romania si acest ordin, foarte activ pe plan caritabil, inclusiv in tara noastra, sa fie instituit un parteneriat.